Defrişările ilegale, ameninţări la securitatea naţională! Legea a fost promulgată

După ce România a ajuns să piardă 3 ha pădure/oră, defrişările ilegale au devenit, finalmente, şi oficial ameninţări la securitatea naţională.
Păduri tăiate
Loredana Diacu
10.01.2016

Preşedintele Iohannis a promulgat legea care include defrişările ilegale în cadrul ameninţărilor la securitatea naţională.

Proiectul de lege care vizează includerea defrişărilor ilegale şi a exploatărilor fără amenajament silvic printre ameninţările la adresa securităţii naţionale a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor în octombrie anul trecut şi ulteior votat de Senat în ultima lună a lui decembrie 2015.

Iniţiativa legislativă este semnată de 51 de parlamentari liberali şi urmăreşte completarea Legii privind siguranţa naţională a României. Astfel, în cadrul ameninţărilor la adresa securităţii naţionale au fost incluse defrişările ilegale pe suprafeţe mai mari de 1 hectar, reducerea fără aprobări ilegale a consistenţei unui arboret cu mai mult de 50% faţă de prevederile amenajamentului silvic în vigoare şi exploatarea fără amenajament silvic a pădurilor încadrate în tipurile funcţionale T1 şi T2, stabilite conform normelor tehnice de amenajare a pădurilor.

Pădurile încadrate în tipul funcţional T1 se referă la pădurile cu funcţie specială pentru ocrotirea naturii, iar cele din T2 sunt păduri cu funcţii speciale de protecţie situate în staţiuni grele sub raport ecologic, potrivit site-ului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Deputatul PNL Lucia Varga, iniţiatorul legii, a depus legea la doar două săptămâni după protestele de amploare faţă de defrişările ilegale ce au avut loc la începutul lunii mai.

"Această modificare a legii siguranţei naţionale permite să se considere tăierile ilegale drept o vulnerabilitate la siguranţa naţională. Aceasta înseamnă că instituţiile abilitate, MAE, MApN, SRI să intervină, alături de Ministerul Mediului pentru a realiza un control şi o verificare a acestui fenomen", a declarat Lucia Varga în cadrul conferinţei de presă pentru prezentarea proiectului legislativ.

Reamintim că, potrivit Greenpeace, în România dispar 3 ha de pădure/oră, acest ritm fiind consemnat încă din 2012. În perioada 2013 - 2014, în România s-au înregistrat 45.509 cazuri de tăieri ilegale de arbori, ceea ce înseamnă o medie de 62 de cazuri pe zi, informează organizaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor