Oficiali de vârf din administraţia Biden susţin acum teoria scurgerii virusului Wuhan din laborator
alte articole
Înalt oficiali ai administraţiei Biden însărcinaţi cu investigarea originii pandemiei susţin că teoria scurgerilor de laborator este cel puţin la fel de credibilă ca şi posibilitatea ca virusul să apară din natură, CNN descriind schimbarea de opinie drept „dramatică" în comparaţie cu acum un an, când democraţii au minimizat public aşa-numita teorie a scurgerilor din laborator".
În timp ce comunitatea americană de informaţii este „ferm împărţită” în cele două tabere, recunoaşterea validităţii teoriei scurgerii virusului Wuhan din Institutul de Virologie din Wuhan este o victorie imensă pentru cei care au subliniat cu încăpăţânare, în ultimul an, ideea că Institutul efectua programe extinse de transformare genetică a coronavirusurilor de liliac pentru a le face mai letale şi transmisibile la om.
Deşi, în trecut, CNN, asemenea multor publicaţii mainstream americane, considera că ipoteza potrivit căreia virusul Wuhan ar fi putut să se fi scurs dintr-un laborator era o teorie "conspiraţionistă", acum ei citează o sursă anonimă care afirmă că informaţiile actuale „întăresc convingerea că virusul este cel mai probabil originar în mod natural, din contactul animal-om şi nu a fost proiectat în mod deliberat, „dar nu exclud posibilitatea” ca virusul să fie rezultatul unei scurgeri accidentale de la Institutul de Virologie Wuhan, unde se făceau cercetări asupra coronavirusului de liliac".
Joi, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a schimbat şi el teoria oficială, recunoscând că organizaţia globalistă care a repetat, la începutul pandemiei, punctele de vedere ale regimului comunist chinez, a luat o decizie prematură în momentul în care a decis să respingă posibilitatea scurgerii din laborator (lucru, care, iarăşi, convenea autorităţilor chineze) şi a cerut Chinei să furnizeze „informaţii directe cu privire la situaţia acestor laboratoare înainte şi la începutul pandemiei".
Comentariile şi cererile OMS sunt în contradicţie directă cu poziţia pe care a avut-o în februarie, după ce o anchetă a OMS în China concluziona - fiind criticată vehement în presă - că o scurgere de laborator era „extrem de puţin probabilă”.
În aprilie 2020, cablogramele Departamentului de Stat al SUA au arătat că diplomaţii americani erau îngrijoraţi de o scurgere a laboratorului la primul laborator chinez de cercetare a virusului din Wuhan. Printre altele, cablogramele au arătat că oameni de ştiinţă din SUA au fost trimişi în mai multe vizite la laboratorul chinez. Cablogramele susţin, de asemenea, că oamenii de ştiinţă erau îngrijoraţi că orice scurgere din laborator ar putea genera o nouă pandemie asemănătoare SARS.
China a respins demult ideea că ar fi putut exista o scurgere de laborator, susţinând că, de vreme ce virusul a fost detectat pentru prima dată în Wuhan în 2019, a trecut rapid de la lilieci la oameni printr-o altă specie, deşi nu a putut arăta, în peste 8 luni, care este acel animal.
Schimbarea sentimentului în rândul administraţiei Biden vine după ce consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat luni, pentru Fox News, că regimul de la Beijing se va confrunta cu „izolare în comunitatea internaţională” dacă nu va coopera cu ancheta privitoare la originea pandemiei.
"Dacă se va dovedi că Beijingul refuză să se conformeze obligaţiilor sale internaţionale, va trebui să luăm în considerare răspunsurile noastre în acel moment", a declarat Sullivan pentru CNN.
Citiți și Raport CNN: Joe Biden a blocat o anchetă americană asupra originilor virusului Wuhan