Palestina s-a alăturat oficial Tribunalului Penal Internaţional
alte articole
Palestina s-a alăturat miercuri Tribunalului Penal Internaţional (TPI), o decizie căreia Israelul i s-a opus cu tărie, iar Autoritatea Palestiniană a promis că va preda tribunalului din Haga chiar şi pe proprii săi oficiali guvernamentali.
Devenind cel de-al 123-lea membru al tribunalului mondial permanent pentru crime de război, Palestina a declarat că va oferi procurorilor timpul necesar pentru ca aceştia să finalizeze o anchetă iniţială asupra conflictului care a avut loc în Fâşia Gaza în 2014, adăugând că va face o cerere oficială pentru o investigaţie doar dacă acea anchetă va dura prea mult, conform Al Jazeera.
“Dacă va dura mai mult decât este normal ... atunci vom... depune o cerere oficială”, a declarat ministrul palestinian de externe Riyad al-Maliki pentru Reuters, adăugând că guvernul său nu va ezita să predea chiar şi suspecţii palestinieni dacă TPI o va cere.
TPI examinează deja posibilele crime comise în timpul conflictului de anul trecut din Gaza şi Maliki a declarat că este încrezător că va fi deschis un caz în acest sens, adăugând că este destul de probabil ca unii palestinieni să fie de asemenea acuzaţi.
Apartenenţa la TPI “ar putea oferi asigurări că victimele unor crime foarte serioase vor fi îndreptăţite şi va trimite un mesaj important că abuzurile grave nu pot fi comise cu impunitate”, a declarat Balkees Jarrah, avocat în cadrul organizaţiei Human Rights Watch şi expert în problemele TPI, într-un interviu cu Al Jazeera. “Intrarea Palestinei în tribunal este un pas pozitiv pentru justiţie şi aplicarea legii şi oferă tribunalului un mandat care ar putea ajuta la oprirea crimelor de război.”
În cele din urmă depinde de procurori dacă vor vor pune sub urmărire penală suspecţii, dar un stat membru le poate cere să o facă. Totuşi, susţin analiştii, palestinienii vor fi oarecum mai precauţi în a lua o astfel de măsură împotriva Israelului.
Aderarea la TPI face parte dintr-o campanie a palestinienilor de a câştiga recunoaşterea pe plan global a statalităţii lor, iar Israelul şi-a manifestat puternic dezaprobarea faţă de această mişcare din partea Autorităţii Palestiniene.
Ministerul israelian de Externe a susţinut într-un comunicat de presă că “decizia palestiniană de a adera la TPI pentru a se angaja în proceduri judiciare contra Israelului este politică, cinică şi ipocrită. Acţiunile unilaterale palestiniene, începând cu această aderare la TPI, sunt încălcări ale principiilor stabilite între cele două părţi cu sprijinul comunităţii internaţionale pentru a reglementa conflictul israeliano-palestinian.”
Prin alăturarea Palestinei la TPI, procurorii tribunalului au dreptul de a examina crime de război ce sunt comise de orice tabără pe teritoriul său după 1 aprilie, o prevedere contestată de Israel, care nu este membră TPI şi care nu intenţionează să coopereze cu instituţia.
Totuşi, ţinând cont că TPI este sufocat de investigaţii în Africa şi procurorii încearcă să obţină condamnări, orice caz privind presupuse crime comise în teritoriile palestiniene ocupate este foarte probabil să fie lansat în doar câţiva ani – dacă va fi lansat vreodată.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.