Foşti lideri fac apel pentru schimbarea politicii UE asupra Israelului

Un grup de foşti diplomaţi şi lideri politici europeni proeminenţi au făcut apel pentru o reevaluare urgentă a politicii Uniunii Europe faţă de ocupaţia israeliană şi asupra chestiunii formării unui stat palestinian.
Şefa UE pentru politică externă, Federica Mogherini. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.05.2015

Un grup de foşti diplomaţi şi lideri politici europeni proeminenţi au făcut apel pentru reevaluarea urgentă a politicii Uniunii Europene faţă de ocupaţia israeliană şi în ceea ce priveşte formarea unui stat palestinian.

Grupul, cunoscut sub numele de Grupul Persoanelor Europene Remarcabile, a scris luni o scrisoare către Uniunea Europeană, susţinând că “asistenţa financiară şi politica curentă susţinută de Europa şi America în ceea ce priveşte Autoritatea Palestiniană obţine puţin mai mult decât menţinerea ocupaţiei israeliene în Cisiordania şi a recluziunea Fâşiei Gaza.”

“Standardele de viaţă şi drepturile omului în ambele teritorii s-au degradat teribil. Nu mai este posibil ca UE să permită să continue să existe aceste condiţii fără a risca o înrăutăţire a reputaţiei internaţionale şi a intereselor sale în vecinătatea sa. A te ascunde în spatele conducerii americane în privinţa politicii acestei dispute nu este definitoriu şi este contraproductiv”, se mai susţine în scrisoare.

Scrisoarea dură, publicată miercuri de ziarul The Guardian, a fost semnată de figuri importante precum Hubert Védrine şi Roland Dumas, foşti miniştri de externe ai Franţei; Andreas van Agt, fost premier al Olandei; Mary Robinson, fostă preşedintă a Irlandei; John Burton, fost premier al Irlandei; Michael Rocard, fost premier al Franţei; Javier Solana, fost secretar general al NATO şi Jeremy Greenstock, fost ambasador britanic la ONU.

Scrisoarea, adresată şefei UE pentru politică externă Federica Mogherini, cere de asemenea blocului european fie să recunoască un guvern palestinian pentru un stat viitor cuprins între graniţele de dinaintea anului 1967 (înainte de Războiul de Şase Zile) fie să stabilească un termen limită pentru negocierea unei soluţii cu două state.

Foştii lideri au descris condiţiile din teritoriile ocupate ca fiind “disperate”.

De asemenea, Israelul şi-a exprimat dezamăgirea, miercuri, faţă de anunţul Vaticanului că este foarte aproape de a încheia un acord cu palestinienii de recunoaştere efectivă a statului lor, dar şi faţă de utilizarea, pentru prima dată, de către Vatican a expresiei “Statul Palestinian” într-un document oficial, conform Jerusalem Post.

La începutul lunii decembrie 2014, legiuitorii francezi au votat în favoarea unei moţiuni pentru recunoaşterea statului palestinian. Moţiunea, care cerea guvernului francez să recunoască Palestina ca un stat suveran, a fost susţinută de o majoritate de 339 de legiuitori, în timp ce 151 au votat împotrivă.

Legiuitorii spanioli au aprobat în 18 noiembrie 2014 o rezoluţie neobligatorie pentru recunoaşterea statului Palestinian. Marea Britanie şi Irlanda au adoptat moţiuni similare neobligatorii.

Suedia a mers puţin mai departe în 30 octombrie 2014 şi a recunoscut oficial statul Palestina, atrăgând critici puternice din partea Israelului şi Statelor Unite.

Palestinienii urmăresc să creeze un stat independent în Cisiordania (care include şi Ierusalimul de Est) şi în Fâşia Gaza şi cer Israelului să se retragă din teritoriile palestiniene ocupate. Pe de altă parte, regimul israelian a refuzat să se retragă până la graniţele din 1967 şi nu doreşte să discute chestiunea Ierusalimului de Est.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor