Oficial guvernamental: Forţele turce vor rămâne probabil în Irak

Un oficial din Ankara a declarat că soldaţii turci trimişi în nordul Irakului săptămâna trecută vor rămâne probabil acolo, în ciuda obiecţiilor venite din partea Bagdadului.
Soldaţi turci (Arhivă) (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.12.2015

Contingentul de 300 de soldaţi, care este susţinut de 20 de tancuri, a fost staţionat în suburbiile oraşului Mosul, capitala provinciei irakiene Nineveh.

Ankara a descris mişcarea ca o etapă de rutină în cadrul unui program de pregătire a forţelor irakiene, dar premierul irakian Haider al-Abadi a susţinut că este vorba de o “incursiune”, cerând retragerea imediată a trupelor turceşti.

“Ne aşteptăm ca soldaţii să rămână”, a declarat oficialul turc, care a cerut să rămână anonim, unui grup de reprezentanţi media în Istanbul, a raportat luni AFP.

“Totul va depinde de discuţii dar, în mod evident, forţele noastre – după cum ştim de la ofiţerii de la sol, din cerinţele diferitelor grupuri de acolo, din ceea ce am discutat cu guvernul central şi din ceea ce am discutat cu Guvernul Regional din Kurdistan) – vor rămâne acolo”, a declarat oficialul.

Bagdadul a ameninţat că va folosi “toate opţiunile disponibile” pentru a înlătura forţele turceşti de pe teritoriul irakian. În plus, duminică, guvernul irakian a oferit Turciei 48 de ore pentru a-şi retrage forţele din Irak.

Luni, la 24 de ore înainte de expirarea termenului limită, Abadi a vizitat sediul forţelor aeriene irakiene, unde a declarat: “Trebuie să fim pregătiţi să apărăm Irakul şi suveranitatea sa.”

Luni, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat că Ankara are “datoria” să protejeze acele forţe împotriva potenţialelor ameninţări venite din partea altor ţări care au influenţat Irakul să ofere răspunsul său agresiv.

Mass media turcă a raportat că Ankara creează o bază în regiune, care ar putea găzdui până la 600 de soldaţi.

De asemenea, Abadi a acuzat Ankara că permite grupului terorist Daesh (sau Statul Islamic) – care a răvăşit Irakul începând cu iunie 2014 şi a ocupat oraşul Mosul – să desfăşoare cea mai mare parte a traficului său ilegal cu petrol prin Turcia. În plus, Iranul şi Rusia au făcut acuzaţii similare împotriva Turciei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor