Oficial german: România are o problemă de imagine în Germania, datele economice sunt însă foarte bune
alte articole
România are o problemă de imagine în Germania, dar datele fundamentale economice sunt foarte bune, a declarat joi Anne Ruth Herkes, secretar de stat în cadrul Ministerului Federal al Economiei şi Tehnologiei, adăugând însă că şi Berlinul are probleme de imagine în străinătate.
”România are o problemă de imagine în Germania, dar şi Germania are probleme de imagine în străinătate. Datele fundamentale economice ale României sunt foarte bune”, a precizat oficialul german, la conferinţa ”Investiţii în România - Şansă şi provocare pentru întreprinderile mici şi mijlocii”, organizată de AHK România (Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană) şi Ambasada Germaniei.
Anne Ruth Herkes a mai precizat că, prin apartenenţa la Uniunea Europeană, România şi-a creat un cadrul stabil şi a susţinut că reproşurile privind lipsa de transparenţă în administraţie, birocraţia şi corupţia, ”care îngreunează procesul investiţional” există şi în alte ţări. Herkes a subliniat că este nevoie de ”transparenţă, condiţii investiţionale sigure, proceduri de licitaţii transparente, fără corupţie pentru a depăşi acest impas” al percepţiei.
Herkes a mai spus că investitorii germani se aşteaptă ca în străinătate să întâlnească alte condiţii decât cele din Germania.
Referitor la faptul că mulţi medici şi alţi specialişti români pleacă în Germania şi în alte ţări atraşi de salarii şi condiţii mai bune de muncă, secretarul de stat a precizat că şi Germania s-a confruntat cu această problemă, dar a pus la punct un program de succes prin care a reuşit să readucă acasă mulţi dintre specialiştii cu studii.
La rândul său, Daniel Metz, CEO al EBS România, i-a avertizat pe investitori că trebuie să se aştepte la situaţii şocante din punct de vedere legislativ.
”Investitorii germani pot să se aştepte în România la situaţii şocante din punct de vedere legislativ. Sunt prevederi care se aplică peste noapte, care ar şoca partenerii germani. Factorul politic din România nu se gândeşte înainte de a lua decizii la consecinţele economice”, a spus Metz, care a dat ca exemplu numărul de zile libere care creşte în preajma alegerilor electorale. ”Nu pot să argumentez înaintea partenerilor din Germania că trebuie să ne rugăm în cursul săptămânii. Sunt şocuri, dar din cauza interesului politic nimeni nu se gândeşte asupra implicaţiilor asupra economicului”, a precizat Daniel Metz, reîntors în România după 12 ani petrecuţi în Germania.
Dragoş Anastasiu, membru al Consiliului Director al AHK, a subliniat că oamenilor de afaceri le este ”indiferent cine e la butoane”. ”Dar butonaţi corect”, a fost mesajul lui Dragoş Anastasiu.