MAE: Participarea observatorilor OSCE la alegeri, un angajament asumat de România

Sigla Ministerului Afacerilor Externe (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
06.09.2012

Participarea observatorilor OSCE la scrutinele electorale face parte din angajamentele asumate de România în calitate de membru al organizaţiei, a precizat MAE, în replică la preocupările lui Gunther Krichbaum cu privire la corectitudinea alegerilor parlamentare din 9 decembrie.

”Participarea observatorilor Oficiului pentru instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare din Europa (OSCE) la urmărirea scrutinelor electorale din România face parte din angajamentele asumate de ţara noastră în calitate de stat membru al acestei Organizaţii. OSCE(ODIHR a fost invitat de către România să transmită misiuni de observare la toate alegerile care au avut loc după 1989. De fiecare dată, cooperarea autorităţilor române cu aceste misiuni a fost excelentă”, informează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a întreprins deja, la 25 iulie, ”demersuri pentru invitarea OSCE)ODIHR, pe baza aprobării în acest sens a Primului-ministru al Guvernului, Victor Ponta, pentru a observa derularea scrutinului din 9 decembrie 2012. Potrivit practicii, în perioada următoare se va deplasa la Bucureşti o misiune tehnică pentru pregătirea formatului misiunii de observare a alegerilor parlamentare din România”.

În ceea ce priveşte corectitudinea desfăşurării alegerilor din 9 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe semnalează faptul că buna desfăşurare a referendumului din 29 iulie ”a fost confirmată de Curtea Constituţională a României, care, prin decizia sa din 21 august 2012, a constatat că acesta s-a desfăşurat cu respectarea tuturor procedurilor, nefiind constatate fraude”.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, se teme că la alegerile parlamentare din România, din 9 decembrie, se vor produce fraude ”în stil mare” şi consideră că este necesară trimiterea de observatori OSCE, scrie DPA.

”România este un stat membru al UE şi cetăţenii săi sunt cetăţeni ai UE. Oamenii au dreptul la alegeri parlamentare libere şi corecte”, a precizat Krichbaum.

”A fost nevoie de intervenţii clare de la Bruxelles şi de la Berlin, pentru a readuce guvernul român pe calea statului de drept şi a democraţiei”, a spus preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, adăugând că organizarea referendumului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu nu a corespuns standardelor europene.

Prin urmare, ar trebui ca pregătirile pentru alegeri şi campania electorală, în special în zonele rurale, să fie puse sub observaţie pe o perioadă mai lungă de timp.

Krichbaum susţine că în România ar trebui să fie trimişi observatori OSCE, care să urmărească încercările de manipulare.

”Este în interesul tuturor partidelor, ca alegerile să se desfăşoare corect”, a mai spus parlamentarul creştin-democrat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor