Oferta publică iniţială a Romgaz începe marţi
alte articole
Oferta publică iniţială a producătorului naţional de gaze Romgaz începe marţi, ca urmare a aprobării Prospectului de Ofertă Publică de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în data de 18 octombrie. Romgaz este cea mai profitabilă companie din portofoliul statului. Producătorul a realizat anul trecut un profit net de 1,1 miliarde de lei (339 de milioane de dolari) la venituri de 3,8 miliarde de lei (1,2 miliarde de dolari).
Preţul orientativ de vânzare a fost stabilit între 24 şi 32 de lei pe acţiune, ceea ce reprezintă între 7,38 şi 9,84 de dolari pentru un Certificat Global de Depozit (GDR), fiecare GDR reprezentând o acţiune. Oferta publică Iniţială include acţiuni şi Certificate Globale de Depozit pentru publicul din România şi acţiuni şi GDR-uri pentru investitorii instituţionali din afara României (împreună numite “Valori Mobiliare”).
Ministerul Economiei oferă până la 57.813.360 de acţiuni reprezentând între 1,39 de miliarde de lei şi 1,85 de miliarde de lei (până la 568,88 de milioane de dolari SUA) incluzând 13% fond de stabilizare.
Preţul indicativ implică o capitalizare de piaţă pentru companie între 9,25 şi 12,33 de miliarde de lei (între 2,84 şi 3,79 de miliarde de dolari).
Ca urmare a ofertei, Ministerul Economiei va deţine cel puţin 70% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea îşi va menţine pachetul existent de 15% din acţiunile companiei, restul fiind reprezentat de acţiunile flotate liber pe piaţă.
Crearea Registrului Instituţional şi prezentarea ofertei către investitori (roadshow) sunt planificate să se încheie la ora 12.00 pe 31 octombrie 2013. Oferta pentru investitorii mici începe la 22 octombrie şi este planificată să se încheie la ora 12.00 pe 31 octombrie. Tranzacţiile de GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul “SNGR” şi tranzacţiile de acţiuni pe bursa de la Bucureşti, sub simbolul “SNG” sunt planificate să înceapă pe 12 noiembrie 2013.
Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea s-au angajat la o perioadă de lock-up de 180 de zile, după începutul tranzacţionării acţiunilor şi certificatelor de depozit pe Bursele de la Bucureşti şi respectiv Londra, supusă unor anumite excepţii şi obligaţii existente.