Ochii albaştri şi pielea închisă la culoare: iată cum erau europenii din 5.000 î.Hr.
alte articole
Noi descoperiri arată că acum 7.000 ani europenii aveau ochii albaştri şi pielea închisă la culoare: aspectul populaţiilor de vânători-culegători a fost reconstruit pentru prima dată prin analiza ADN-ului rămăşiţelor unei persoane care a trăit în epoca mezoliticului în Spania. Rezultatul, publicat în revista Nature, se datorează grupului coordonat de Carles Lalueza - Fox, de la Institutul de Biologie evoluţionistă din Barcelona.
Rămăşiţele scheletului unui bărbat au fost descoperite în 2006, împreună cu un alt schelet de sex masculin, în zona Brana - Arintero în Valdelugueros, în partea de nord a Spaniei. Amândoi bărbaţii au trăit în perioada mezoliticului, care culminează cu apariţia agriculturii şi creşterea animalelor practici venite din Orientul Mijlociu.
Analiza ADN arată cum unele obiceiuri noi introduse de agricultură au afectat populaţiile, generând apariţia de noi gene asociate cu sistemul imunitar şi dieta. Apariţia neoliticului, cu o dietă pe bază de carbohidraţi şi agenţi noi (cum ar fi bacterii, virusuri şi paraziţi), transmise de animalele de companie a dus, de fapt, la probleme imunologice şi metabolice, care s-au transformat în modificări genetice în populaţii. Printre acestea se află abilitatea de a digera lactoza, abilitate pe care vânătorii-culegători de Brana nu o aveau. Omul avea, de asemenea, dificultăţi în digerarea alimentelor care conţin amidon, în comparaţie cu fermierii din neolitic.
În ceea ce priveşte aspectul fizic: amestec de ochi albaştri, piele de abanos şi părul negru sugerează că trecerea la pielea mai deschisă a europenilor moderni era încă în curs de desfăşurare în perioada mezoliticului, dar culoarea ochilor fusese schimbată înainte. "Cea mai mare surpriză - constată Lalueza - Fox - a fost aceea de a descoperi că această persoană avea versiuni ale genelor africane care determină pigmentarea pielii, ceea ce indică faptul că el a avut pielea închisă la culoare, cu toate că nu se poate determina exact nuanţa". Dar pentru expert cel mai surprinzător este prezenţa de genele responsabile pentru ochii albaştri din europenii de azi.
ADN-ul omului antic relatează, de asemenea, despre rudele sale: el a avut un strămoş comun cu coloniştii de pe site-ul paleolitic de Mal'ta, lângă Lacul Baikal din Siberia. Mai mult decât atât, actuala sa "familie" poate fi prezentă în Europa de Nord, cum ar fi Suedia şi Finlanda, ale căror populaţii sunt cel mai aproape din punct de vedere al geneticii.
Date, conchide Lalueza - Fox, care indică "o continuitate genetică în populaţiile din Eurasia Centrală şi din occident".