Obama vizitează din nou continentul african

Pentru a doua călătorie a sa în Africa, preşedintele american de origine keniană, Barack Obama, a ales Senegalul, Tanzania şi Africa de Sud, anunţă Casa Albă, precizând că vizita lui va începe pe 26 iunie şi va dura până la 3 iulie.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
21.05.2013

Pentru a doua călătorie a sa în Africa, preşedintele american de origine keniană, Barack Obama, a ales Senegalul, Tanzania şi Africa de Sud, anunţă Casa Albă, precizând că vizita lui va începe pe 26 iunie şi va dura până la 3 iulie.

"Preşedintele va sublinia importanţa pe care Statele Unite o acordă legăturilor cu ţările din Africa sub-sahariană", se spune în declaraţie, subliniindu-se necesitatea de a "stimula creşterea economică, investiţiile şi comerţul, precum şi consolidarea instituţiilor democratice şi orientarea spre o nouă generaţie de lideri africani".

În timpul primului său mandat, Obama, adesea numit "primul preşedinte african al Statelor Unite", a făcut o scurtă vizită în Ghana în iulie 2009. Discursul sau făcut în faţa Parlamentului în Accra, unde şeful statului american a proclamat că "viitorul Africii aparţine africanilor", a rămas imprimat în conştiinţele multora.

La fel ca acum patru ani, anunţarea sosirii iminente a lui Obama ridică aşteptările şi speranţele statelor din zonă, printre care şi fosta colonie franceză, Senegalul. În luna martie, preşedintele senegalez Macky Sall a fost primit la Casa Albă împreună cu omologii săi, Joyce Banda din Malawi şi Ernest Bai Koroma din Sierra Leone.

Presa africană şi internaţională a subliniat că Washingtonul a ales să recompenseze "elevii buni ai democraţiei" din Africa, dar, de asemenea, să se concentreze asupra economiei, existănd diferite întâlniri cu liderii de afaceri locali şi ai societăţii civile.

Unii observatori au adăugat că alegerea lui Obama de a nu vizita ţara de origine a tatălui său nu este "surprinzătoare": Curtea Penală Internaţională l-a acuzat pe preşedintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, de crime împotriva umanităţii în timpul violenţelor postelectorale din 2008, care au provocat peste 1.300 de victime şi strămutarea a peste 300.000 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor