O companie germană de cafea este forţată să redea terenurile fermierilor din Uganda

Pamant arabil (Andrei Popescu/Epoch Times Romania)
Mioara Stoica
10.05.2013

După zece ani lungi de controverse, un judecător ugandez a decis în favoarea a 400 de familii de fermieri care au fost evacuate de pe pământul lor de compania de cafea Neumann Kaffee Gruppe, din Germania. Compania este obligată acum să dea înapoi 2.500 hectare de teren şi să despăgubească fermierii cu 12 milioane de euro, relevă un raport al Asociaţiei Medicilor Veterinari fără Graniţă.

Cazul datează din vara anului 2001, când un reprezentant al guvernului ugandez a anunţat familiile care locuiau în regiunea Madudu din centrul Ugandei, că guvernul a vândut terenul lor unei companii internaţionale şi că ar trebui să plece fără a primi nicio compensaţie financiară sau un alt teren unde aceştia ar putea să locuiască. Familiile au opus rezistenţă aproximativ două luni, până când armata a intervenit violent, atacând fizic ţăranii, incendiindu-le casele şi culturile.

În timp ce societatea a intrat în posesia terenurilor şi a plantat cafea, multe familii s-au refugiat în pădure, unde datorită condiţiilor inumane au murit mulţi copii şi persoane în vârstă.

Din acel moment, fermierii au raportat cazul, însă cauza a fost trimisă de la un judecător la alt judecător timp de zece ani, fiecare reuşind să o dea mai departe fără să a o rezolve. Când totul părea pierdut, un judecător care a investigat cazul a declarat compania de cafea vinovată.

Prin această cauză legală guvernul ugandez a fost achitat din lipsă de probe pentru trimiterea armatei pe terenul respectiv, care - potrivit instanţei - nu ar fi acţionat pe cont propriu. Au fost condamnaţi numai anumiţi oficiali guvernamentali care au fost implicaţi direct, fiind acuzaţi că nu au dat compensaţii în bani sau alt pământ la schimb, pentrru a da posibilitatea agricultorilor să trăiască în alte zone.

Atenţia publicului a fost focusată de campania "Stop, oamenii trăiesc aici" a Asociaţiei Medicilor Veterinari fără Graniţe, care au denunţat jefuirea independenţei alimentare în Africa Subsahariana. Potrivit asociaţiei, în mai puţin de un an, mulţi investitori au cumpărat 42 milioane de hectare de teren fertil din lume, 75% fiind din această parte a continentului, luând resursele naturale ale locuitorilor din zonele respective.

Cazul ugandez este un bun exemplu al problemei raportate. Într-un interviu acordat ziarului Pais, unul dintre reclamanţi, Profesorul Peter Baleke Kayiira, invitat în Europa de către Asociaţia Medicilor Veterinari fără Graniţe, spune: "În ţara mea, dacă nu produci alimentele tale, nu ai ce mânca. 80% este agricultura de subzistenţă. Cine este de acord ca firme internaţionale să vină aici pentru a produce alimente la preţuri pe care nu le putem plăti? Desigur, nu noi, pentru că ne fură alimentele".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor