Obama va semna legislaţia pro-Ucraina dar nu intenţionează să impună noi sancţiuni

Preşedintele american Barack Obama a declarat că semnează Actul de Susţinere a Libertăţii Ucrainei dar nu doreşte să impună pe moment noi sancţiuni pe baza acestei legi, a declarat joi John Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
Preşedintele american Barack Obama. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
19.12.2014

Preşedintele american Barack Obama a declarat că semnează Actul de Susţinere a Libertăţii Ucrainei dar nu doreşte să impună pe moment noi sancţiuni pe baza acestei legi, a declarat joi John Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

„Preşedintele intenţionează să semneze H.R. 5859, dar semnarea legislaţiei totuşi nu semnalează o schimbare în politica administraţiei privind sancţiunile”, a declarat Earnest.

„În acest moment, administraţia nu intenţionează să impună sancţiuni conform acestei legi deşi actul împuterniceşte conducerea SUA să ia măsuri dacă circumstanţele o cer”, a adăugat el.

„Continuăm să explorăm o gamă de opţiuni pentru a creşte presiunea asupra Rusiei pentru ca aceasta să schimbe cursul evenimentelor din Ucraina; explorăm măsuri în mod special îndreptate împotriva Crimeei”, a declarat Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american.

Psaki a adăugat că SUA apreciază anunţul Uniunii Europene cu privire la aprobarea noilor sancţiuni asupra turismului şi investiţiilor făcute în Crimeea şi Sevastopol.

În baza Actului de Susţinere a Libertăţii Ucrainei, americanii vor ajuta guvernul ucrainean la restaurarea suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale. Actul îl autorizează, dar nu îl obligă pe preşedintele american să ofere ajutor letal şi neletal guvernului ucrainean sau să impună o nouă rundă de sancţiuni economice împotriva sectoarelor ruseşti ale apărării, energiei şi finanţelor.

Oficialii ruşi şi companiile ruseşti au fost loviţi de primul set de sancţiuni vestice, incluzând suspendări ale vizelor şi îngheţarea activelor, după ce Rusia a anexat Crimeea la mijlocul lunii martie. Această anexare a avut loc la scurt timp după ce protestele stradale din Ucraina au dus la alungarea de la putere, în luna februarie, a fostului lider ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Occidentul a anunţat, la sfârşitul lunii iulie, noi restricţii împotriva Rusiei pentru implicarea Moscovei în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Ca răspuns, Rusia a impus în 6 august o interdicţie de un an asupra importurilor la carnea de vită, porc, păsări de curte, peşte, brânzeturi, fructe, legume şi produse lactate din Australia, Canada, UE, Statele Unite şi Norvegia.

Rusia a respins în mod constant acuzaţiile Vestului că ar fi implicată în vreun fel în ostilităţile din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor