Joe Biden declară că Siria a folosit ”fără nici o îndoială” arme chimice

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat că nu există "nici o îndoială" că guvernul sirian a folosit arme chimice şi ca acesta trebuie tras la răspundere. SUA a declarat că forţele armate sunt pregătite să pornească un atac în cazul în care preşedintele Barack Obama ar dori aşa ceva. Aliaţi acestora sunt de asemenea pregătiţi pentru a lua măsuri în acelaşi sens, potrivit BBC.
Vicepresedintele american Joe Biden (MANDEL NGAN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.08.2013

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat că nu există "nici o îndoială" că guvernul sirian a folosit arme chimice şi ca acesta trebuie tras la răspundere. SUA a declarat că forţele armate sunt pregătite să pornească un atac în cazul în care preşedintele Barack Obama ar dori aşa ceva. Aliaţii acestora sunt de asemenea pregătiţi pentru a lua măsuri în acelaşi sens, potrivit BBC.

Guvernul sirian a negat cu tărie orice declaraţie incriminantă despre folosirea armelor chimice, dar inspectorii ONU sunt hotărâţi să se întoarcă miercuri la locul atacului de săptămâna trecută. Strângerea de probe a fost amânată cu o zi deoarece echipa de experţi a fost asaltată de lunetişti prima dată.

Raportul întocmit de S.U.A. despre incidentul din Ghouta, o suburbie a capitalei, va fi eliberată în următoarele zile. Conform datelor, în atac au murit mai mult de 300 de oameni.

Nici o "schimbare de regim"

SUA nu a lansat încă raportul său despre presupusul atac chimic, dar oficialii americani sunt siguri că guvernul sirian a fost cel care a declanşat acest incident. Biden, cel mai important membru al administraţiei Obama, pare convins că guvernul sirian a fost în spatele atacului. Într-un discurs ţinut în faţa unui grup de veterani în Houston el a declarat că "nu există nici un dubiu cine a stat în spatele acestui act atroce din Siria: guvernul sirian”.

El a mai spus că "cei care folosesc arme chimice împotriva oamenilor lipsiţi de apărare, femeilor şi copiilor ... trebuie să fie traşi la răspundere".

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney a declarat anterior că ar fi "fantezist" să credem că altcineva a fost responsabil - spunând de asemenea că regimul sirian a rămas în posesia arsenalului chimic şi a rachetelor şi că miercuri l-a folosit. El a mai afirmat că nu sunt planuri pentru o ”schimbare de regim”. Orice campanie militară va fi limitată ca scop, fară trupe umane, atacurile find făcute doar cu rachete lansate asupra bazelor militare.

Secretarul american al apărării, Chuck Hagel a declarat pentru BBC marţi, că armata americană "s-a desfăşurat strategic”, astfel că toate opţiunile sunt acum disponibile preşedintelui. Se crede că preşedintele Obama a avut cel puţin 88 de convorbiri telefonice cu diferiţi lideri străini încă de la atacurile de miercuri, iar cu premierul britanic David Cameron a purtat a doua discuţie ieri.

Premierul Cameron a declarat că lumea n-ar putea "să stea cu mâinile în sân", iar preşedintele francez Francois Hollande a declarat că Franţa este "gata să-i pedepsească" pe responsabilii atacului.

Parlamentul Marii Britanii se va întruni joi pentru a stabili posibilele răspunsuri.

"Dovezile de până acum"

Nu se ştie încă momentul exact dar se poate vorbi de intervenţie armată a forţelor internaţionale împotriva regimului sirian. Este o chestiune de zile şi nu de săptămâni

Potrivit BBC, SUA, Marea Britanie şi Franţa vor avea sarcina să construiască o alianţă pe cât posibilă de mare pentru a susţine o intervenţie militară limitată.

Surse siriene din opoziţie au declarat că au fost informate în privinţa unei intervenţii din partea ţărilor vestice în cadrul conflictului.

"Nu se ştie încă momentul exact dar se poate vorbi de intervenţie armată a forţelor internaţionale împotriva regimului sirian. Este o chestiune de zile şi nu de săptămâni", declară agenţia de ştiri AFP, dintr-un citat al oficialului coaliţiei naţionale siriene, Ahmad Ramadan. "Au fost mai multe întâlniri între coaliţie, armata siriană liberă şi ţările aliate în cadrul cărora s-a discutat ţintele posibile."

Între timp, Liga Arabă a declarat că-l consideră vinovat pentru atacurile petrecute pe preşedintele sirian Bashar al-Assad şi cere intervenţia Naţiunilor Unite.

Rusia, China şi Iran avertizează

Rusia, China şi Iran avertizează despre consecinţele ”catastrofale” ale unui posibil atac într-o tară răvăşită de război, unde peste 100.000 de oameni au murit în ultimi doi ani de conflicte. Atât Rusia, cât şi China sunt membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi au dreptul de veto la o posibilă acţiune, deşi SUA a ocolit ONU tocmai din acest motiv.

Ministrul sirian de externe Walid Muallem a cerut dovezi conform căruia guvernul a folosit arme chimice. "Contest toate ţările care declară că Siria a folosit arme chimice să-şi prezinte dovezile opiniei publice,” a declarat el pentru BBC. El a declarat la o conferinţă de presă, că în cazul unei opţiuni de a lupta sau de a se preda, Damascul ar alege războiul.

Între timp, vicepremierul rus Dmitri Rogozin anunţă pe Twitter că: "Occidentul se comportă faţă de lumea islamică ca o maimuţă cu o grenadă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor