Inspectorii Naţiunilor Unite continuă cercetările din Siria

Inspectorii ONU şi-au reluat cercetările pentru determinarea atacurilor cu arme chimice în Siria, în timp ce speculaţiile unui posibil atac al bazelor militare continuă. Marţi investigaţiile fuseseră suspendate din cauza motivelor de securitate, după ce luni echipa de cercetare a fost victima unor atacuri din partea lunetiştilor neindentificaţi.
Soldaţii sirieni în cartierul Jobar din Damasc, Siria, sâmbătă 24 august. Jobar a fost site-ul unui presupus atac cu arme chimice pe 21 august 2013. (AP Photo)
Epoch Times
28.08.2013

Inspectorii ONU şi-au reluat cercetările pentru determinarea atacurilor cu arme chimice în Siria, în timp ce continuă speculaţiile unui posibil atac al bazelor militare. Marţi, investigaţiile fuseseră suspendate din cauza motivelor de securitate, după ce luni echipa de cercetare a fost victima unor atacuri din partea lunetiştilor neindentificaţi.

Inspectorii sunt determinaţi să se întoarcă la locul unde săptămâna trecută, la 21 august, a avut loc presupusul atac cu arme chimice din suburbia Damascului care s-a soldat cu sute de morţi.

Mai mulţi lideri americani şi occidentali au făcut afirmaţii din ce în ce mai critice împotriva Siriei în ultimele zile. Marţi, vicepreşedintele american Joe Biden a declarat că ”nu este nicio îndoială"că guvernul sirian a folosit arme chimice şi acesta trebuie să fie tras la răspundere.

SUA aşteaptă acum un raport oficial al serviciilor secrete, care urmează să fie furnizat în cursul acestei săptămâni. În funcţie de acest raport SUA va decide cum trebuie să reacţioneze în cazul în care se va dovedi atacul cu arme chimice asupra civililor. Secretarul american al apărării, Chuck Hagel a declarat marţi pentru BBC că armata SUA este pregătită pentru lansarea unui atac la cererea preşedintelui Barack Obama.

Guvernul sirian a negat cu tărie utilizarea armelor chimice.

Conform declaraţiilor engleze şi americane, scopul atacurilor nu este schimbarea regimului, ci de a arăta nu numai Siriei că utilizarea armelor chimice va fi pedepsită.

Orice intervenţie militară poate duce la creşterea numărului de refugiaţi sirieni care se ridică deja la aproximativ doua milioane. Obiectivele oricărei acţiuni militară vor fi alese cu grijă.

Mai există şi un risc real de represalii - fie din partea regimului sirian, sau chiar unul dintre susţinătorii acestora. Ţări precum Rusia, China şi Iran ar putea reacţiona de asemenea. Represaliile ar putea lovi aliaţii din alte regiuni, unul dintre aceştia fiind Cipru. Un alt risc este acela că o lovitură militară ar putea ajuta opoziţia, care include elemente legate de Al Qaeda.

Premierul Cameron a declarat că lumea n-ar putea "să stea cu mâinile în sân", iar purtătorii lui de cuvânt au afirmat că guvernul britanic nu a luat încă o decizie cu privire la natura specifică a unui răspuns, dar că ar fi "legală şi specifică pentru atacul armelor chimice".

Franţa s-a declarat gata să intervină militar în Siria alături de SUA, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad, vinovat de utilizarea armelor chimice.

"Lumea este înspăimântată după confirmarea faptului că s-au utilizat arme chimice în Siria. Toate informaţiile ne fac să credem că regimul sirian a comis acest act abject. Masacrul chimic de la Damasc nu poate rămâne fără răspuns şi Franţa este gata să-i pedepsească pe cei care au luat decizia infamă de a gaza oameni nevinovaţi", a declarat preşedintele francez Francois Hollande.

Consiliul Naţional de Securitate al Marii Britanie a stabilit că se va întruni miercuri, pentru a discuta despre posibilele replici, în timp ce Parlamentul se va întruni joi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor