Obama semnează implementarea unor noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord
alte articole
Sancţiunile au fost adoptate de ONU ca răspuns la un test nuclear nord-coreean în luna ianuarie şi la lansarea unei rachete balistice de către Phenian în luna februarie.
Documentul semnat de Obama a subliniat faptul că ordinul “nu vizează poporul nord-coreean, ci mai degrabă guvernul”.
“Aceste acţiuni sunt în concordanţă cu angajamentul nostru îndelungat de a aplica o presiune constantă asupra regimului nord-coreean”, a susţinut John Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe, într-o declaraţie.
“SUA şi comunitatea globală nu vor tolera activităţile ilegale nucleare şi cu rachete balistice ale Coreei de Nord şi vom continua să taxăm Nordul până când acesta îşi va respecta obligaţiile internaţionale”.
Casa Albă a anunţat că ordinul executiv al lui Obama pentru noile sancţiuni vizează în principal activele financiare, de minerit şi de transport maritim ale Coreei de Nord, precum şi “Departamentul de Propagandă şi Agitaţie” din cadrul Partidul Muncitoresc Coreean.
Departamentul Trezoreriei americane estimează că doar mineritul generează venituri de peste 1 miliard de dolari pe an pentru guvernul comunist, oferind regimului lui Kim Jong-un veniturile necesare.
La rândul său, Kim a ordonat deja un viitor test nuclear şi mai multe lansări de rachete balistice ca răspuns la sancţiunile ONU şi la exerciţiile militare comune între SUA şi Coreea de Sud care se desfăşoară în regiune.
În plus, Coreea de Nord a întemniţat miercuri un student american în vârstă de 21 de ani. Otto Warmbier a fost condamnat la 15 ani de muncă forţată pentru că ar fi furat un banner de propagandă dintr-un hotel. Agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a susţinut că fapta lui Warmbier se conformează politicii ostile a guvernului american faţă de Coreea de Nord.
Coreea de Nord are o istorie lungă în ceea ce priveşte arestarea cetăţenilor străini şi, în trecut, a folosit americanii întemniţaţi pentru a obţine vizite de mare profil din partea SUA. În 2014, Phenianul a eliberat trei americani întemniţaţi după intervenţia personală a secretarului de stat american John Kerry.