Obama rupe tăcerea în legătură cu cererea "scandaloasă" a lui Trump de a-l urmări penal

Barack Obama (Saul Loeb / AFP / Getty Images)
Redacţia
23.07.2025

Barack Obama a rupt tăcerea în legătură cu solicitările lui Donald Trump de a fi urmărit penal, respingând categoric acuzaţiile succesorului său că ar fi încercat să organizeze o „lovitură de stat” după victoria electorală a lui Trump din 2016, „fabricând” dovezi ale interferenţei ruse, scrie Guardian.

Biroul lui Obama a luat măsura neobişnuită de a emite o negare categorică după ce Trump a declarat reporterilor că predecesorul său „a încercat să conducă o lovitură de stat” împotriva lui şi că este vinovat de „trădare” pe baza unor evaluări ale serviciilor de informaţii care sugerează că Rusia a intervenit pentru a-l ajuta pe Trump să o învingă pe Hillary Clinton în campania electorală.

„Din respect pentru funcţia prezidenţială, biroul nostru nu acordă în mod normal atenţie răspunsurilor la absurdităţile şi dezinformările constante care vin din această Casa Albă”, se arată în declaraţie. „Dar aceste afirmaţii sunt suficient de scandaloase pentru a merita un răspuns. Aceste acuzaţii bizare sunt ridicole şi reprezintă o încercare slabă de a distrage atenţia.”

Declaraţia a continuat cu criticarea afirmaţiilor făcute într-un document de 11 pagini publicat săptămâna trecută de Tulsi Gabbard, directoarea serviciilor naţionale de informaţii, care a declarat că a transmis Departamentului Justiţiei dovezi ale ceea ce ea a numit o „conspiraţie de trădare” între oficialii de securitate naţională ai lui Obama, recomandând urmărirea penală a acestora.

„Nimic din documentul publicat săptămâna trecută nu contrazice concluzia larg acceptată că Rusia a încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale din 2016, dar nu a reuşit să manipuleze voturile”, se arată în document.

„Aceste concluzii au fost confirmate într-un raport din 2020 al Comitetului bipartid al Senatului pentru Informaţii, condus de preşedintele de atunci, Marco Rubio.”

Răspunsul lui Obama a urmat unei serii de acuzaţii aduse de Trump la Casa Albă, în timpul întâlnirii cu preşedintele Filipinelor, Ferdinand Marcos Jr, fiul fostului preşedinte autocrat al ţării, care a fost înlăturat de la putere în urma unei „revoluţii a puterii poporului” din 1986.

Întrebat de un reporter cine ar trebui să fie ţinta principală a anchetei penale recomandate în raportul Gabbard, Trump a răspuns: „Pe baza a ceea ce am citit, şi am citit cam tot ce aţi citit voi, ar fi preşedintele Obama. El a început totul, iar Biden era acolo cu el. Şi [James] Comey [fostul director al FBI] era acolo, şi [James] Clapper [fostul director al serviciilor secrete], toată gaşca era acolo.

„Au fost şi ei, dar liderul bandei era preşedintele Obama, Barack Hussein Obama. Aţi auzit de el?”

El a continuat: „Nu este vorba de dovezi. Este o probă, o probă incontestabilă că Obama a fost trădător [sic], că Obama... a încercat să conducă o lovitură de stat, împreună cu Hillary Clinton şi cu toţi ceilalţi, dar Obama a fost şeful.

„Este vinovat. A fost trădare. A fost tot ce vă puteţi imagina. Au încercat să fure alegerile. Au încercat să ascundă alegerile. Au făcut lucruri pe care nimeni nu şi le-ar fi imaginat vreodată.”

Trump a spus că Gabbard l-a informat că are „mii de documente suplimentare”.

„Este cel mai incredibil lucru pe care l-am citit vreodată. Aşa că ar trebui să vă uitaţi la asta şi să încetaţi să mai vorbiţi prostii”, a spus el, într-un apel codat către susţinătorii săi să renunţe la cererile de publicare a documentelor legate de Jeffrey Epstein, finanţatorul căzut în dizgraţie care a fost găsit mort în celula sa din închisoare în 2019, în aşteptarea procesului pentru acuzaţii de trafic sexual.

Raportul Gabbard, care acuza administraţia Obama că a forţat agenţiile de spionaj să-şi modifice concluziile, a combinat şi a prezentat în mod eronat diferite probleme pentru a discredita evaluarea comunităţii de informaţii din 2017, potrivit căreia Rusia a încercat să-l ajute pe Trump şi să-i prejudicieze în acelaşi timp pe Clinton.

Evaluarea a concluzionat că Rusia nu s-a angajat în atacuri cibernetice împotriva infrastructurii electorale pentru a modifica rezultatele votului, dar a constatat că Moscova a piratat şi a divulgat documente ale Comitetului Naţional Democrat pentru a prejudicia campania lui Clinton.

Raportul Gabbard a folosit această primă concluzie pentru a sugera că nu a avut loc o operaţiune mai amplă de influenţare din partea Rusiei şi a citat raportul zilnic al preşedintelui Obama din decembrie 2016, care concluziona că nu au existat atacuri cibernetice ruseşti asupra sistemelor electorale, ca dovadă a interferenţei politice în evaluare.

Afirmaţiile privind interferenţa Rusiei au fost confirmate ulterior în raportul publicat de procurorul special Robert Mueller, în 2019, şi în raportul comisiei bipartizane de informaţii a Senatului publicat în anul următor, condusă de Rubio, actualul secretar de stat în administraţia Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor