Oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, plasat în arest în Grecia

Procurorii eleni au emis un mandat de arestare pe un termen de 40 de zile în privinţa oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, a anunţat Procuratura Generală a Republicii Moldova în seara zilei de miercuri, 23 iulie 2025. Potrivit organelor de drept, termenul i-a fost acordat în baza Convenţiei Europene de extrădare, pentru trimiterea cererii de extrădare. Decizia este cu drept de atac, a precizat Procuratura de la Chişinău.
Şi fostul sportiv şi deputat Constantin Ţuţu, mâna dreaptă a lui Plahotniuc, a fost plasat în arest preventiv, în Korydallos, cel mai mare penitenciar din Grecia, a scris Cu Sens pe pagina de Facebook a portalului.
Cu o opinie în acest sens, a venit preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, potrivit căreia după şase ani, „avem şi noutăţi bune” şi acum este foarte important ca toate instituţiile relevante şi responsabile, să muncească pentru a obţine extrădări.
„Extrădarea trebuie să se întâmple cât mai curând, evident, respectând toate procedurile şi acum justiţia moldovenească nu mai are niciun motiv să tergiverseze justiţia. Acum trebuie să se facă dreptate, în sfârşit.
Este un succes al tuturor instituţiilor care au muncit. Instituţiile responsabile de extrădare vor munci şi se vor asigura că toate procedurile sunt respectate, dar ca să ne bucurăm, trebuie să vedem dreptatea să se facă până la capăt”, a punctat şefa statului.
Potrivit DW, Chişinăul a declanşat deja procedura de extrădare a lui Plahotniuc, acesta fiind acuzat de fraude uriaşe. Oamenii legii din Grecia au precizat că cei doi se ascundeau într-o vilă de lux din sudul Atenei, după ce, începând cu 2023, Plahotniuc schimbase 22 de ţări, iar Ţuţu – 11.
„În timpul reţinerii, Plahotniuc avea paşaport bulgar cu identitate falsă, iar Ţuţu deţinea acte româneşti false. Poliţia elenă a efectuat percheziţii, au fost găsite 17 paşapoarte false din diverse ţări, peste 155.000 de euro, ceasuri de lux, dispozitive electronice criptate, telefoane, laptopuri şi un SUV folosit exclusiv de Plahotniuc.
Ţuţu a fost reţinut la solicitarea altor state, inclusiv a Rusiei, care îl caută pentru droguri. Un judecător din Moldova l-a lăsat liber după ce s-a predat în 2020 la punctul de trecere Leuşeni. El fugise de justiţie împreună cu Plahotniuc în 2019. Judecătorul activează şi azi în sistem”, a menţionat sursa citată.
În acest context, jurnalistul de la Chişinău, Alex Cozer, a ţinut să se întrebe retoric, într-o postare pe pagina sa de socializare, „dacă nu vibrează niciun muşchi de pe moacele justiţiarilor patriei” când văd cum Constantin Ţuţu a fost arestat în Grecia, în baza unui dosar de căutare internaţională deschis în Rusia, pentru trafic de droguri.
„Dosar deschis deja de 7 ani, şi pe care în Moldova a fost pus de tare mult timp batista. Ca şi pe celelalte dosare în care e vizat acest câine fidel al lui Plahotniuc.
Vouă chiar nu vă este ruşine deloc să-l lăsaţi liber pe acest criminal care a ucis oameni în Codri, care a făcut trafic de droguri, care a şantajat, bătut, ameninţat? Care trăieşte precum un nabab, într-o casă ce valorează mai mult de un milion de euro, deşi n-a făcut absolut nimic la viaţa lui?
Cum puteţi să vă mai numiţi voi procurori, judecători, când aşa nu s-a întâmplat doar cu Ţuţu? Când avem acelaşi scenariu cu Andronachi, Damir, Candu şi toată mafia lui Plaha? Că ţara asta a ajuns în halul în care este, e într-o mare măsură şi vina voastră. Poate în egală măsură cu cea a criminalilor şi corupţilor care v-au hrănit şi încă vă mai hrănesc pentru a-i acoperi”, a punctat Alex Cozer.
Amintim că Procuratura Generală de la Chişinău a fost informată de către Direcţia Cooperare Poliţienească Internaţională despre reţinerea, de către autorităţile din Republica Elenă, a lui Vladimir Plahotniuc, în dimineaţă zilei de marţi, 22 iulie curent.
„Acesta se afla în urmărire internaţională, fiind învinuit de comiterea unui şir de infracţiuni, printre care: crearea şi conducerea unei organizaţii criminale, escrocherie în proporţii deosebit de mari, precum şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari.
În calitate de autoritate centrală competentă, Procuratura Generală a demarat procesul de pregătire a actelor necesare, care vor însoţi demersul de extrădare, conform cerinţelor Convenţiei Europene de extrădare. Soluţia pe caz urmează a fi emisă de autorităţile elene, în baza legislaţiei naţionale aplicabile”, se arată în comunicatul Procuraturii.