Agenţiile de ajutor umanitar avertizează că în Gaza se răspândeşte foametea generalizată, presiunea asupra Israelului creşte

Gaza - copil palestinian de 1 an şi jumătate, malnurit din cauza condiţiilor generate de blocada israeliană (Anadolu/Getty Images)
Redacţia
23.07.2025

Peste 100 de organizaţii umanitare au avertizat miercuri că în Gaza se răspândeşte „foametea în masă”, relatează Agenţia France-Presse (AFP).

Israelul se confruntă cu o presiune internaţională tot mai mare din cauza situaţiei umanitare catastrofale din teritoriile palestiniene, unde peste 2 milioane de oameni se confruntă cu o penurie severă de alimente şi alte produse de bază după 21 de luni de conflict, declanşat de atacul Hamas asupra Israelului, scrie Guardian.

ONU a declarat marţi că forţele israeliene au ucis peste 1.000 de palestinieni care încercau să obţină ajutoare alimentare de când Fundaţia Umanitară din Gaza, susţinută de SUA şi Israel, şi-a început operaţiunile la sfârşitul lunii mai, marginalizând, de fapt, sistemul existent condus de ONU.

O declaraţie semnată de 111 organizaţii, printre care Medici fără Frontiere (MSF), Save the Children şi Oxfam, a avertizat că „colegii noştri şi cei pe care îi ajutăm sunt pe moarte”.

Grupurile au cerut negocierea unui armistiţiu imediat, deschiderea tuturor punctelor de trecere terestre şi libera circulaţie a ajutoarelor prin mecanismele conduse de ONU.

Israelul afirmă că ajutoarele umanitare sunt permise în Gaza şi acuză Hamas că exploatează suferinţa civililor, inclusiv prin furtul ajutoarelor alimentare pentru a le vinde la preţuri umflate sau prin împuşcarea celor care aşteaptă ajutorul.

În declaraţia lor, organizaţiile umanitare au afirmat că depozite cu tone de provizii stau neatinse chiar în afara teritoriului şi chiar în interiorul acestuia, deoarece accesul la bunuri şi livrarea acestora sunt blocate.

Semnatarii au declarat:

Palestinienii sunt prinşi într-un ciclu de speranţă şi dezamăgire, aşteptând ajutor şi încetarea focului, doar pentru a se trezi în condiţii din ce în ce mai grave.

Nu este vorba doar de chin fizic, ci şi de chin psihologic. Supravieţuirea atârnă ca un miraj.

Sistemul umanitar nu poate funcţiona pe baza unor promisiuni false. Lucrătorii umanitari nu pot opera pe baza unor termene schimbătoare sau aşteptând angajamente politice care nu duc la accesul la ajutor.

Un oficial familiarizat cu negocierile de încetare a focului dintre Israel şi Hamas a declarat că Ron Dermer, consilier de rang înalt al premierului israelian Benjamin Netanyahu, se deplasa joi la Roma pentru a se întâlni cu trimisul special al SUA, Steve Witkoff, pentru a discuta starea negocierilor.

Oficialul a vorbit miercuri cu AP sub condiţia anonimatului, deoarece nu era autorizat să discute despre negocierile sensibile.

Oficialii americani au declarat că Witkoff intenţiona să se îndrepte spre Europa în această săptămână. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că se îndrepta spre Orientul Mijlociu, semn că s-ar putea contura un acord.

Campania militară a Israelului în Gaza a ucis 59.219 palestinieni, în majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriul controlat de Hamas.

Atacul Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, care a declanşat războiul, a dus la moartea a 1.219 persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe cifre oficiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor