Obama nu reuşeşte să convingă europenii în privinţa înarmării Ucrainei

Preşedintele american Barack Obama a semnalat luni că va aştepta rezultatele summitului european de miercuri pentru a decide dacă va acorda ajutoare sub formă de arme letale Ucrainei, afirmând că uneltele sale preferate pentru rezolvarea crizei sunt diplomaţii şi sancţiunile.
Preşedintele american Barack Obama împreună cu Angela Merkel la Casa Albă, 9 februarie 2015 (SAUL LOEB/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
10.02.2015

Preşedintele american Barack Obama a semnalat luni că va aştepta rezultatele summitului european de miercuri pentru a decide dacă va acorda ajutoare sub formă de arme letale Ucrainei, afirmând că uneltele sale preferate pentru rezolvarea crizei sunt diplomaţii şi sancţiunile.

La Casa Albă, la întrevederea cu Angela Merkel, Obama a reiterat că înarmarea guvernului de la Kiev este una dintre opţiunile pe care le consideră administraţia, pentru acordarea de sprijin Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei.

Cu toate acestea, preşedintele american a afirmat că are rezerve în legătură cu escaladarea conflictului din Ucraina, mai ales în ceea ce priveşte divergenţa de păreri dintre liderii europeni.

Angela Merkel a declarat în mai multe rânduri înaintea întrevederii că nu este convinsă că înarmarea Ucrainei va duce la rezolvarea conflictului.

"Este adevărat că dacă diplomaţia eşuează, am cerut echipei mele să examineze toate opţiunile". "Dar nu am făcut încă acea decizie".

Preşedintele american se află sub presiune internă, mai ales din partea republicanilor, pentru a adopta o linie dură faţă de Rusia, permiţând guvernului ucrainean să se apere în faţa a ceea ce SUA consideră o agresiune a Moscovei.

În ultimele săptămâni paramilitarii ruşi au deschis o nouă ofensivă atacând nodul de cale ferată Debalţevo, care se află mult peste linia de demarcaţie stabilită împreună cu rebelii pro-ruşi în septembrie în cadrul acordului de la Minsk.

Atât SUA cât şi UE consideră că Rusia a încălcat acordul, trimiţând în continuare tancuri şi artilerie grea, cât şi trupe, în ajutorul paramilitarilor din Ucraina.

Pentru moment, întrevederea de la Casa Albă a produs rezultate slabe - Obama declarând că împreună cu Angela Merkel au decis păstrarea sancţiunilor pentru moment, şi, în cazul în care Moscova îşi continuă cursul, cei doi au căzut de acord asupra unei izolări mai mari a Kremlinului.

Pe de altă parte trupele paramilitare care acţionează în estul Ucrainei conduc atacuri masive în sud-estul Ucrainei, încercând să creeze un coridor care separă Odessa şi potenţial ajungând la Transnistria. În timpul ultimei runde de negocieri între Rusia şi liderii europeni, mai mulţi analişti au subliniat că timpul lucrează pentru Vladimir Putin.

Conflictul din Ucraina a făcut până în prezent un număr oficial de peste 5300 de victime, deşi un raport al serviciilor germane de informaţii afirmă că numărul ar fi de fapt de zece ori mai mare.

Luni, UE a aprobat retragerea de vize şi îngheţarea bunurilor pentru un nou lot de separatişti ucraineni şi ruşi. Măsura va trebui însă să aştepte până pe 16 februarie din cauza efortului diplomatic încă în desfăşurare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor