Obama nu ar mai primi azi premiul Nobel pentru Pace

Politica preşedintelui Barack Obama privind Guantanamo, unde deţinuţii beneficiază de cursuri de artă, au acces la televizor şi la sala de sport, face aproape suportabil centrul de detenţie inaugurat de George W. Bush.
Preşedintele american, Barack Obama. (SAUL LOEB/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
15.06.2012

Politica preşedintelui Barack Obama privind Guantanamo, unde deţinuţii beneficiază de cursuri de artă, au acces la televizor şi la sala de sport, face aproape suportabil centrul de detenţie inaugurat de George W. Bush. Celor 'internaţi' la baza militară americană din Cuba li se instrumentează cauzele şi li se pregătesc procesele, cel puţin din nevoia de a păstra aparenţele, în timp ce soarta celor peste 2 000 de morţi, provocaţi de atacurile cu drone americane, a fost pecetluită direct de Obama, notează vineri ziarul ABC .

Lista principalelor obiective este decisă personal de preşedinte, cum dezvăluie The New York Times într-un articol. Se calculează că peste 10% din victimele căzute sub rachetele lansate de drone nu sunt terorişti, ci femei, copii şi vecini... În timp ce Bush este tras la răspundere pentru 'interogatoriile forţate', Obama este lăudat ca un erou de fiecare dată când afişează un 'trofeu'. Ceea ce declara Busn despre războiul împotriva terorismului este considerat blamabil; iar ceea ce spune acum Obama este văzut ca pragmatism lăudabil.

Dar anomaliile sporesc odată cu intensificarea campaniilor de atac cu drone: un adevărat război cu privire la care nu exist㠑accountability', sau socoteală a victimelor, dar care începe să-şi atragă criticile majorităţii opiniei publice. Potrivit unui studiu realizat de PewResearch, din aproape 20 de ţări chestionate, doar în SUA majoritatea populaţiei este în favoarea acestor atacuri cu avioane teleghidate.

Aproximativ 62% dintre americani sunt favorabili (din care 74% republicani, 60% indepedenţi şi 58% democraţi) şi doar 28% împotrivă. Criticile sunt în schimb covârşitoare în ţările musulmane. De fapt, atitudinea agresivă a lui Obama, care încalcă nepermis frontiera Pakistanului,Yemenului şi Somaliei, a făcut să scadă vertiginos popularitatea de care se bucura preşedintele american în rândul ţărilor islamice.

Astfel, sprijinul faţă de politica sa externă a scăzut la 15%, acelaşi nivel de care 'se bucura' şi Administraţia Bush. O coincidenţă ironică, acum când se împlinesc trei ani de la discursul lui Obama de la Cairo, care viza reconcilierea lumii arabe după dezastrul de la Guantanamo.

Azi probabil că nu i s-ar mai decerna premiul Nobel pentru Pace lui Obama. Preşedintele american a intrat chiar într-un război virtual cu Iranul -un război cibernetic - răspândind un virus informatic, în colaborare cu Israelul, în sistemele de funcţionare a instalaţiilor programului nuclear iranian.

O bănuială confirmată de The New York Times, care a relevat că planul a început din timpul lui Bush. Recent, când a fost inaugurat un portret al fostului preşedinte la Casa Albă, Bush i-a recomandat în glumă lui Obama, ca înainte să ia o decizie să-l privească şi să se întrebe: 'Oare ce ar face George?'

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor