Înalţi oficiali americani vor face lobby pentru includerea Poloniei în Visa Waiver, în 2012

Înalţi oficiali americani s-au angajat să facă un lobby susţinut pentru includerea Poloniei în Visa Waiver, până la sfârşitul acestui an, în timp ce pentru România, Bulgaria şi Ciprul nu există perspective iminete pentru a fi incluse în program, scrie Europolitics.
(photos.com)
Epoch Times România
15.06.2012

Înalţi oficiali americani s-au angajat să facă un lobby susţinut pentru includerea Poloniei în Visa Waiver, până la sfârşitul acestui an, în timp ce pentru România, Bulgaria şi Ciprul nu există perspective iminete pentru a fi incluse în program, scrie Europolitics.

Adjunctul secretarului de stat, Thomas Nides, a declarat, miercuri, că atât Casa Albă, cât şi Departamentul de Stat cooperează pentru a convinge Congresul să aprobe proiectul de lege privind modificarea condiţiilor de intrare în Visa Waiver, ''JOLT Act'', şi că ”opoziţia faţă de acest demers este foarte mică”, atât din partea democraţilor, cât şi a republicanilor. El a precizat că un astfel de sprijin bipartizan este ”foarte rar”.

Întrebat despre celelalte ţări europene care nu sunt încă incluse în program - România, Cipru şi Bulgaria - Nides a precizat ”momentan nu există niciun plan” pentru a fi acceptate în program, fie din cauza ratelor mari de respingere a vizelor, fie pentru că nu au finalizat încă acordurile necesare de împărtăşire a datelor.

Iniţiatorii ”JOLT Act” şi-au propus ca noile modificări să facă mai uşoară intrarea ţărilor în Visa Waiver. Acestea ar urma să fie incluse odată ce rata de respingere a vizelor pentru cetăţenii lor ar ajunge sub 10%, cu condiţia ca numărul celor depăşesc durata de şedere în SUA să fie sub 3%.

La 29 mai, Ministerul de Externe şi Ambasada SUA au lansat cea de-a treia etapă a campaniei ”Viză pentru SUA”, prin care românii sunt informaţi în legătură cu condiţiile de solicitare a vizelor.

Cu ocazia relansării, secretarul de stat Bogdan Aurescu a precizat că România va face demersuri pe lângă Congresul SUA pentru accelerarea adoptării noii legi prin care vor fi modificate condiţiile pentru obţinerea vizelor turistice, ”JOLT Act”.

Noua propunere legislativă reprezintă ”o versiune integrată şi consolidată a mai multor proiecte legislative anterioare, diferenţele notabile faţă de legislaţia care se află în acest moment în vigoare fiind evalurea ţărilor candidate în funcţie de rata de refuz, care este însă mărită de la 3% - aşa cum este în prezent - la 10%, împreună cu rata overstay de 3% şi pot să vă spun că în conformitate cu evaluările din acest moment România se încadrează sub această rată de 3% pentru overstay, precum şi o nouă modalitate de calcul al ratei de refuz prin raportare la numărul de solicitanţi şi nu la numărul de cereri înregistrate ca şi până în prezent, aceasta fiind o solicitare pe care partea română a adresat-o părţii americane încă din 2009”, a subliniat Aurescu.

Secretarul de stat a precizat că România este ”încurajată” de susţinerea exprimată de către Administraţia Obama, ”de către preşedintele Obama personal”, şi care este reflectată explicit în textul Declaraţiei comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi Statele Unite, încheiat la 13 septembrie 2011.

”Vom face în continuare demersuri pe lângă membrii Congresului SUA pentru accelerarea şi finalizarea în cel mai scurt timp posibil a procesului legislativ aflat în curs, în condiţiile în care este evident că pragul actual de 3% al ratei de refuz este extrem de dificil de atins în viitorul apropiat. Pe lângă demersurile la nivel oficial un rol foarte important în susţinerea acestui obiectiv este deţinut şi de comunitatea de români din SUA, care prin activităţile şi acţiunile sale contribuie semnificativ la promovarea României şi a valorilor noastre naţionale”, a mai spus Aurescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor