„Săptămâna neagră” a campaniei lui Obama

Barack Obama încearcă să treacă pagina peste ceea ce a fost considerată 'cea mai rea săptămână' din campania sa electorală, potrivit analiştilor politici americani.
Barack Obama. (JEWEL SAMAD / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
13.06.2012

Barack Obama încearcă să treacă pagina peste ceea ce a fost considerată 'cea mai rea săptămână' din campania sa electorală, potrivit analiştilor politici americani. Creşterea şomajului, sprijinul indirect al lui Bill Clinton pentru Mitt Romney, mai puţine donaţii decât adversarul republican şi o frază care ar putea fi marea gafă a lui Obama în efortul de a fi reales, au tras săptămâna trecută semnalul de alarmă în echipa preşedintelui, notează miercuri ABC.

Gafa a constat în afirmaţia, 'sectorul privat merge bine', făcută vineri de Obama la o intervenţie asupra economiei şi se va vedea cât îl va costa pe preşedinte. Republicanii nu au exploatat încă fraza, pe care Obama a încercat să o nuanţeze cu un clip în care este arătat un preşedinte care nu cunoaşte realitatea străzii. În urmă cu patru ani o declaraţie a republicanului John McCain -'principiile fundamentale ale economiei noastre sunt puternice' - a fost repetată atât de mult de propaganda democrată, încât a ajuns să sape credibilitatea candidatului, într-un moment în care economia era în cădere.

La rândul său, fostul preşedinte Bill Clinton nu l-a ajutat deloc pe Obama, pledând la un miting pentru prelungirea scutirilor fiscale puse în aplicare de George Bush în lipsa unui acord între cele două partide privind revizuirea lor. El a ajuns chiar să spună că Romney a avut o carieră profesională 'excelentă', în ciuda campaniei agresive de clipuri ale lui Obama criticând activitatea omului de afaceri în fruntea unei companii de cumpărări-vânzări. Însă unul din lucrurile care preocupă cel mai mult stafful lui Obama este faptul că Romney a strâns mai mulţi bani în mai decât candidatul lor, care a fost mereu în faţa în privinţa sumelor strânse. Romney a strâns în mai 76,8 milioane de dolari, cu 17 mai mult decât Obama.

Banii sunt elementul fundamental pentru a câştiga Casa Albă. Prin urmare, ambii candidaţi s-au angajat într-o activitate frenetică de strângere a fondurilor, atât la nivel de lobby, companii sau asociaţii, cât şi al cetăţeanului de rând, care este atras prin tot felul de iniţiative. Obama oferă o cină în compania sa, iar Romney să petreacă alături de el o zi din campania electorală. În primul caz se plăteşte suma modestă de 3 dolari (sau cât se poate) pentru a sta la masă cu preşedintele şi de 5 dolari pentru a urca în autocarul fostului guvernator de Massachusetts.

Toţi cetăţenii care urmăresc activitatea preşedintelui Obama prin web-ul său - barackobama.com - au primit zilele acestea un mail cu titlul, 'Meet me for dinner' (Întâlneşte-te cu mine să luăm masa) în care sunt informaţi că echipa de campanie organizează o masă cu cei care vor să participe, contra sumei de 3 dolari (sau cât poate). Barack Obama completează nota spunând că va fi mai mult decât o masă între prieteni şi că este un mod de a le mulţumi celor care îl susţin. Şi un mod de a-l ataca pe Romney pe care îl acuză, fără să-l citeze, că provoacă fisuri între simpatizanţii democraţi.

Cei care vor să ia parte la eveniment participă la o tragere la sorţi, iar câştigătorul va pleca la Washington unde va lua masa cu preşedintele; poate aduce şi un însoţitor. Cheltuielile de deplasare sunt suportate de stafful democrat. Mai puţin populistă şi mai realistă este propunerea lui Romney, 'Day on the road with Mitt', de a petrece o zi cu Mitt. Cum se arată în pagina sa - mittromney.com - pentru a urca în autobuzul electoral trebuie să donezi 5 dolari. Doritorii participă la o tragere la sorţi, iar doi dintre ei vor avea şansa să-şi petreacă ziua alături de candidatul republican.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor