Oazu Nantoi: Botnari nu putea să decidă soarta profesorilor turci din proprie iniţiativă. A fost indicaţia lui Plahotniuc

Procurorul general trişează în dosarul profesorilor turci. Nu poate fi numai Botnari inculpat şi trimis în judecată. Principalul vinovat pentru capturarea celor şapte profesori este, din punct de vedere juridic, preşedintele RM, a punctat juristul Teodor Cîrnaţ.
Protest in faţa ambasadei Turciei, organizat de Miscarea de Rezistenţă ACUM
Protest in faţa ambasadei Turciei, organizat de Miscarea de Rezistenţă ACUM (facebook.com / PAS)

După anunţul făcut de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, la 5 februarie, potrivit căruia fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) Vasile Botnari va fi unica persoană diferită justiţiei în cazul extrădării ilegale a profesorilor turci din reţeaua liceelor „Orizont” de pe teritoriul R. Moldova, au urmat critici dure la adresa instituţiilor statului.

Potrivit deputatului Platformei DA, Chiril Moţpan, fost preşedinte al Comisiei Parlamentare de Anchetă pe dosarul profesorilor turci, nu este suficient ca doar Vasile Botnari să fie trimis în judecată.

În acest context, Moţpan a ţinut să specifice, din informaţiile operative pe care le-a obţinut, că în dimineaţa zilei de 6 septembrie a avut loc o întâlnire fulger între Vasile Botnari, Alexandru Jizdan, la acea vreme ministru de Interne, şi Eduard Harunjen, procuror general în acea perioadă, după care au urmat nişte acţiuni care au implicat masiv şi forţele poliţiei.

Cei şapte cetăţeni turci au fost sechestraţi, luaţi din stradă şi din diverse locuri unde se aflau şi expediaţi cu un avion în Turcia, a menţionat deputatul Platformei DA.

„Ca să se întâmple acest lucru, ei aveau nevoie de documente. Am aflat ulterior, deja în cadrul investigaţiilor, că prin intermediul ambasadei Turciei au fost eliberate şapte aşa-numite paşapoarte albe chiar în aceeaşi zi.

Mai mult decât atât, aceste paşapoarte au fost preluate de la Ambasada Turciei de un angajat al SIS. Aceste informaţii pot fi probate. Deci dl Botnari nu poate fi unicul care răspunde, întrucât au fost implicate mult mai multe persoane”, a declarat Chiril Moţpan în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

Printre persoanele care trebuie să poarte responsabilitate se numără şi Andrian Candu, care pe atunci era preşedintele Parlamentului, dar şi responsabil de desfăşurarea operaţiunilor antitero, a punctat parlamentarul.

De cealaltă parte, deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Oazu Nantoi, a amintit că lucrurile ar avea rădăcini încă în noiembrie 2016, când în Moldova se utiliza deseori termenul de binom, cu referire la relaţia dintre Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor.

Nantoi a mai adăugat că una dintre componentele binomului era, de fapt, Vlad Plahotniuc care la 28 septembrie 2017, se afla la Ankara unde s-a întâlnit cu Erdogan. „Cert este că dl Botnari nu putea, din proprie iniţiativă, să iniţieze o asemenea operaţiune ilegală. A făcut-o la indicaţia lui Vlad Plahotniuc”, a subliniat deputatul PAS.

Dl Plahotniuc a vrut să-i facă o plăcere lui Erdogan, care din 2013 a intrat în conflict cu fostul său camarad, clericul autoexilat Fehtullah Gulen, din reţeaua căruia ar fi făcut parte şi cei şapte profesori turci, însă curentul acestuia nu este condamnat în Republica Moldova şi nici nu este trecut în categoria curentelor extremiste.

Mai mult decât atât, a punctat Nantoi, „nouă ni se propune o pistă falsă cum că dl Botnari este singurul care a pus la cale din motive absolut neclare această crimă, întrucât din moment ce Moldova este deja condamnată la CEDO poate fi numită crimă”.

Cu o opinie în acest sens a venit şi juristul Teodor Cîrnaţ, doctor în drept, potrivit căruia procurorul general trişează, întrucât nu poate Vasile Botnari să fie unicul inculpat şi trimis în judecată pentru înlăturarea de pe teritoriul Republicii Moldova a celor şapte cetăţeni turci. În context, CEDO a condamnat statul Republica Moldova, întrucât cetăţenii străini nu se simt în siguranţă aici.

„Totuşi ca să ajungă informaţia la SIS, noi avem şi alte persoane responsabile de securitatea statului. Principala persoană este preşedintele Republicii Moldova, care conduce Consiliul Suprem de Securitate. În aceste circumstanţe, era imposibil ca preşedintelui să nu cunoască informaţia privind cei şapte profesori turci fiindcă era implicat ministrul de Interne, Biroul Migraţie şi Azil, Parlamentul, SIS, Preşedinţia.

Astfel, consider că principalul vinovat în vinderea/înlăturarea celor şapte profesori este din punct de vedere juridic preşedintele Republicii Moldova, deoarece contează foarte mult de unde vine comanda la SIS. Procuratura are obligaţia să investigheze acţiunile fiecărui bănuit în săvârşirea acestei infracţiuni”, a comentat Teodor Cîrnaţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe