Rjavitin satisface din nou serviciul militar în "armata" Transnistriei, astfel evită închisoarea pentru dezertare

Exerciţii militare în Transnistria.
Exerciţii militare în Transnistria. (vspmr.org)

Tânărul Alexandru Rjavitin, cetăţean al Republicii Moldova arestat în decembrie 2019 pentru dezertare, nu va fi pedepsit cu închisoarea, ci va continua să satisfacă serviciul militar în aşa-numita armată transnistreană, de unde a fugit acum 5 ani din cauza torturii şi a umilinţelor, găsindu-şi refugiu pe malul drept al Nistrului, informează autorităţile de la Tiraspol.

Într-un reportaj video al unui canal televizat din stânga Nistrului, Rjavitin apare într-o unitate militară, în uniformă, iar un şef din cadrul direcţiei pentru munca educativă a aşa-numitul minister al apărării susţine că încarcerarea tânărului nu are sens, de aceea îşi va continua serviciul militar, sub supraveghere, dar cu „mici restricţii”, şi deocamdată, fără permisii şi acces la arme.

În acelaşi reportaj, citat de Radio Europa Liberă, Rjavitin este prezentat ca dezertor, pentru fapta sa fiind cercetat penal, riscând ani grei de închisoare, şi, totodată, ca o victimă a dezinformării, într-un război informaţional ce s-ar purta împotriva Transnistriei.

Tânărul spune, potrivit sursei citate că, aflându-se în arest, nu s-au făcut presiuni asupra sa şi că nu a fost torturat. El a mai zis că mărturiile anterioare despre tortură şi umilinţele la care sunt supuşi tinerii în aşa-numita armată transnistreană ar fi fost răstălmăcite în mod greşit de presa din Moldova şi că asemenea fenomene, în prezent, practic, nu mai există.

Avocatul lui Alexandru Rjavitin de la Asociaţia Promo-LEX din Chişinău, Alexandru Postică a ţinut să sublinieze că termenul îndelungat de la reţinerea tânărului şi apariţia primului video dă de bănuit că acesta nu a fost pregătit pentru astfel de declaraţii. Doar după primirea asistenţei psihologice şi medicale acesta probabil va putea relata ce s-a întâmplat în realitate. „D-lui este obligat acum să desfăşoare acest serviciu militar încă cinci luni pentru a evita acea condamnare penală.”

În 2015, Alexandru Rjavitin a evadat din aşa-numita armată transnistreană descriind amănunţit şi într-un documentar al Europei Libere, metodele de tortură şi umilinţele la care sunt supuşi recruţii. Acesta a dispărut din casa sa natală de la Pervomaisc, regiunea transnistreană, unde s-a dus pe ascuns, în decembrie 2019, să-şi viziteze rudele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe