Siegfried Mureşan: Fără un acord între R. Moldova şi FMI, UE nu va acorda asistenţă macrofinanciară

Pentru ca acordul dintre FMI şi R. Moldova să fie aprobat, Guvernul Chicu trebuie să implementeze reforme în domeniul justiţiei, în prevenirea şi combaterea spălării banilor şi recuperarea miliardului furat, afirmă Mureşan.
Siegfried Muresan
Siegfried Muresan (Epoch Times România)

Europarlamentarul român Siegfried Mureşan susţine că misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Republica Moldova este crucială pentru imaginea internaţională a noului Guvern de la Chişinău şi pentru sprijinul financiar internaţional pe care-l va primi în viitor.

Acesta scrie pe contul său de Facebook că fără un acord între Guvernul Republicii Moldova şi FMI, nu poate exista nici asistenţa macrofinanciară din partea Uniunii Europene.

„Un nou acord de finanţare reprezintă un certificat de bună purtare economică pentru Republica Moldova din partea Fondului Monetar Internaţional. Acordul cu FMI este o condiţie esenţială pentru un acord cu Uniunea Europeană”, a adăugat eurodeputatul.

Pentru ca acordul de finanţare să fie aprobat, Siegfried Mureşan recomandă Guvernului condus de Ion Chicu „să fie dispus să implementeze reforme în domeniul justiţiei, în prevenirea şi combaterea spălării banilor şi recuperarea miliardului dispărut din sistemul bancar”.

Europarlamentarul a mai anunţat în cadrul unui interviu pentru TVR Moldova, că pe 20 februarie va avea loc reuniunea Comitetului de Asociere dintre UE şi R. Moldova, care ar fi cea mai importantă întâlnire dintre UE şi Chişinău din ultima perioadă.

Premierul Ion Chicu a declarat recent că R. Moldova urmează să încheie actualul program cu FMI pe 20 martie. Totuşi, la scurt timp, o nouă misiune FMI va veni la Chişinău pentru a tatona terenul unui nou program.

Programul pe trei ani al autorităţilor moldoveneşti, susţinut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanţat printr-un credit în valoare totală 182 milioane de dolari SUA, dintre care circa 160 milioane de dolari SUA au fost deja debursate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe