Mişcarea UNIREA condamnă declaraţia halucinantă a ministrului de Externe privind implicarea Moscovei în războiul de pe Nistru

Ecerciţii militare în regiunea separatistă transnistreană
Ecerciţii militare în regiunea separatistă transnistreană (rosianvasiloi.blogspot.md)

Mişcarea Politică UNIREA condamnă declaraţia halucinantă a ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, referitor la războiul de pe Nistru, precum că ”armata Federaţiei Ruse dislocată în regiunea transnistreană a intervenit la acel moment pentru a opri vărsările de sânge”.

Mai mult decât atât, asemenea declaraţii i-au făcut pe membrii Mişcării UNIREA să ceară demisia lui Ciocoi pentru incompatibilitate cu funcţia pe care o deţine.

Ciocoi a vorbit în calitate de vasal al Federaţiei Ruse şi promotor al politicii imperialiste a Kremlinului în Republica Moldova, ce constă în declanşarea conflictelor pe teritorii străine pentru „apărarea” păcii, a comentat MP UNIREA.

„Anume armata Federaţiei Ruse a fost cea care a declanşat acest război prin atacurile asupra posturilor de poliţie moldoveneşti, iar trupele de ocupaţie ale armatei ruseşti staţionează ilegal din 1992 pe teritoriul de est al RM, chiar dacă, în 1999, la summit-ul OSCE de la Istanbul, Rusia şi-a asumat prin semnătură angajamentul de a-şi retrage, până în 2001, întregul arsenal de arme şi muniţii din RM”, se arată într-un comunicat al Partidului Liberal.

Totodată, membrii MP UNIREA au specificat că tind să creadă că această declaraţie iresponsabilă a lui Ciocoi, care nu reflectă adevărul, este doar strict opinia sa personală, şi nicidecum o poziţie oficială a autorităţii pe care o conduce.

Potrivit Radio Chişinău, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a declarat recent că evenimentele care au avut loc în 1992 în regiunea transnistreană ar reprezenta un conflict armat cu pierderi umane declanşat de anumite forţe separatiste de pe malul stâng al Nistrului.