Oamenii de ştiinţă: Bacteriile rezistente la antibiotice sunt răspândite în întreaga lume în hrana animalelor
alte articole
Anul trecut, un raport al comisiei de guvernare din Marea Britanie a estimat că aproximativ 10 milioane de oameni ar putea muri în întreaga lume până în 2050 din cauza creşterii "superbugurilor", determinându-l pe premierul David Cameron să anunţe o represiune împotriva prescrierii abuzive de antibiotice de către medicii generalişti şi să depună eforturi pentru a discuta problema cu Organizaţia Naţiunilor Unite, potrivit publicaţiei Independent.
Bacteriile rezistente la colistin, antibioticul "de ultimă instanţă" în medicina umană, au fost găsite în Marea Britanie în decembrie 2015, precum şi în locuri din Europa, Africa şi China.
Ameninţarea la adresa sănătăţii umane a fost comparată cu schimbările climatice şi cu războiul nuclear.
Similar, de ceva timp, există preocupări cu privire la antibioticele folosite pentru tratarea animalelor, Uniunea Europeană interzicând agricultorilor să le folosească ca promotor de creştere.
O nouă cercetare a oamenilor de ştiinţă de la Universitatea de Tehnologie din Dalian, din China, a găsit o altă sursă a problemei legată de producţia alimentară: gene rezistente la antibiotice în făina de peşte, făina de carne şi oase şi făina de pui.
Oamenii de ştiinţă au declarat că făina de peşte - "una dintre mărfurile cele mai tranzacţionate la nivel global" - a servit drept "un mijloc de promovare a răspândirii genelor rezistente la antibiotice la nivel internaţional".
Acest lucru ar putea explica de ce bacteriile rezistente au apărut în locuri neaşteptate din întreaga lume, precum peşteri izolate şi permafrosturi (strat de sol îngheţat permanent -n.r) antice.
"Studiul nostru implică faptul că hrănirea pe termen lung şi repetată cu făină de peşte poate accelera apariţia bacteriilor rezistente la antibiotice şi chiar a agenţilor patogeni ...", au scris cercetătorii în revista Environmental Science & Technology.
Ei au notat că se pare că făina de peşte a avut un "impact subestimat anterior" asupra rezistenţei la antibiotice în sedimentele aflate sub fermele piscicole, ceea ce a fost în mare parte atribuit medicamentelor administrate inventarului viu.
"Pe lângă producţia de maricultură (creşterea peştelui sau a altor materii marine pentru hrană - n.r.), făina de peşte este, de asemenea, folosită pe scară largă în hrana animalelor, în acvacultura interioară (cultivarea plantelor acvatice pentru hrană - n.r) sau în îngrăşăminte organice şi, prin urmare, făina de peşte reziduală în ecosistemele asociate merită mai multă atenţie cu privire la impactul acesteia asupra rezistenţei bacteriene, chiar şi în absenţa profilactică sau folosirea terapeutică a antibioticelor", au scris oamenii de ştiinţă.
Experţii solicită limitarea antibioticelor sub nouă doze pe an
Ei au cerut o cercetare mai detaliată dacă, potenţial, această problemă poate "să treacă de la "fermă la furculiţă" şi să ameninţe siguranţa animalelor de consum şi a consumatorilor".
Genele rezistente la antibiotice au fost găsite în produse din făină de peşte disponibile în comerţ şi din proteine animale din China, Peru, Rusia, Chile, Australia şi SUA.
Descoperirea primului antibiotic, penicilina, în anii 1920 a fost una dintre cele mai mari descoperiri medicale şi l-a făcut pe Sir Alexander Fleming erou internaţional, deşi Howard Florey, Ernst Chain şi colegii de la Universitatea Oxford au transformat-o într-un medicament care salvează viaţa.
Anterior, o mică tăietură în grădină s-ar fi putut dovedi fatală dacă s-ar fi infectat, dar antibioticele au oferit un tratament simplu şi foarte eficient. Penicilina a fost, de asemenea, primul tratament pentru sifilis.