Oamenii de ştiinţă avertizează că dovezile pentru vaccinul antigripal sunt "părtinitoare"
alte articole
În timp ce persoanele în vârstă şi vulnerabile sunt vaccinate gratuit împotriva gripei sezoniere din partea NHS, oamenii de ştiinţă din SUA avertizează că eficacitatea vaccinurilor antigripale a fost inventată.
Un raport care a evaluat protecţia împotriva gripei peste 45 de ani a constatat că vaccinurile gripale "duc lipsă de dovezi coerente de protecţie" la vârstnici.
Experţii sunt îngrijoraţi de faptul că studiile anterioare au fost prost făcute, două deficienţe majore producând statistici eronate.
"Cele mai multe dintre studiile care există şi care au fost folosite ca dovezi sunt 'părtinitoare' ", a declarat Dr. Alfred Sommer, preşedintele Expert Advisory Group (EAG) pentru reevaluare, într-un e-mail. "Cei spitalizaţi sau [care] au murit, în mod inevitabil este mai mult ca sigur că nu fuseseră vaccinaţi. Acest lucru a fost interpretat în sensul că vaccinarea proteja oamenii de aceste rezultate clinice proaste."
"Există o problemă de bază în emiterea acestei ipoteze cauzale", a spus Sommer, care este profesor de Epidemiologie, Oftalmologie şi Sănătate Internaţională la Şcoala de Igienă şi Sănătate Publică a Universităţii Johns Hopkins.
Mai multe studii ale unor tratamente diferite, care nu aveau nicio legătură cu gripa, arată că oamenii vaccinaţi vor avea întotdeauna o sănătate mai bună decât cei nevaccinaţi, "chiar dacă intervenţia este pur placebo", a susţinut el.
"Cei care au un comportament mai grijuliu sunt întotdeauna mai sănătoşi, deşi nu ştim întotdeauna de ce."
Sommer a afirmat că a existat o a doua problemă în legătură cu multe dintre aceste studii: ele au folosit o schimbare în anticorpii pacienţilor pentru a defini succesul vaccinului.
"Ştim acum, şi toată lumea este de acord, că acest lucru a fost un proces defectuos din cauza efectului pe care l-a avut vaccinarea asupra nivelului de anticorpi al pacienţilor.
"Dacă aceste două forme de studii neinterpretabile s-ar exclude, nu ar mai rămâne prea multe dovezi că vaccinarea împotriva gripei este la fel de eficientă cum s-a pretins a fi."
Noul raport "Necesitatea imperioasă a schimbării jocului vaccinurilor gripale", condus de Centrul pentru cercetarea şi reglementarea bolilor infecţioase (CIDRAP) al Universităţii din Minnesota, arată că din anii 1940, momentul în care a început analizarea efectului vaccinului gripal la adulţi sănătoşi, eficacitatea a fost citată de 70 până la 90 la sută.
Autorul principal al studiului, Dr. Michael Osterholm, a afirmat într-o declaraţie că "Problema cu aceste statistici este că o mare parte din datele care stau la baza acestor procente provin din studii cu o metodologie mai puţin decât optimă şi din rezultate clinice slab definite."
El a spus că studiile care folosesc o metodologie optimă nu au descoperit acelaşi nivel de protecţie cu cel atribuit adesea vaccinurilor actuale.
Raportul a constatat că, în cadrul efortului de a reduce gripa şi mortalitatea în ultimii 30 de ani, schimbările politicii generale spre o recomandare universală pentru vaccinare împotriva gripei "s-au bazat de multe ori pe judecata profesională şi nu pe date solide".
Convingerea larg răspândită că vaccinurile gripale existente sunt extrem de eficiente, chiar şi la persoanele în vârstă, a dus la "un impuls sau sprijin public limitat pentru investirea în dezvoltarea unui vaccin îmbunătăţit", în conformitate cu Sommer.
Sommer ar dori să vadă "mai multă energie, prioritate şi finanţare în dezvoltarea unui vaccin complet diferit".
Cercetătorii îndeamnă totuşi oamenii să îşi facă vaccin gripal. "Vaccinurile actuale sunt cele mai bune intervenţii disponibile pentru gripa sezonieră", a afirmat Osterholm.
Dr. Clare Gerada, preşedintele Royal College of General Practicioners, a declarat într-un e-mail că dezvoltarea unor vaccinuri împotriva gripei ar putea dura chiar mai multe luni, astfel încât ţările trebuie să analizeze de multe ori probele privind virusurile gripale care circulă în lume şi să calculeze care vaccinuri gripale vor fi produse în propria lor ţară.
"Vaccinul este perfect sigur şi face o treabă bună în a ne proteja împotriva complicaţiilor grave care decurg din gripă, inclusiv moartea", a afirmat ea.
"Eu nu pot sublinia îndeajuns cât de important este să ne amintim că gripa poate ucide. Aş îndemna pe oricine ştie că ar putea dezvolta complicaţii în caz de gripă şi să meargă la medicul de familie pentru a fi vaccinat."
Gerada a insistat asupra faptului că vaccinul gripal nu infectează o persoană cu gripă, deoarece nu conţine partea necesară "activă" a virusului - doar protejează.
Vaccinul face ca sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi pentru a ataca virusul gripei, potrivit site-ului NHS.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate a declarat într-un e-mail că guvernul a întreprins o analiză detaliată a dovezilor privind eficacitatea vaccinului gripei.
"Nu există nicio îndoială că vaccinul gripal salvează vieţi.
"Noi încurajăm oamenii de ştiinţă şi industria vaccinurilor în eforturile lor de a produce un vaccin gripal nou şi mai eficient şi nu suntem încântaţi că aceste eforturi sunt descurajate."
Agenţia pentru Protecţia Sănătăţii a raportat recent că 74 la sută din oamenii din Anglia peste 65 de ani şi-au făcut vaccinul gripal sezonier în 2011/12, o uşoară creştere faţă de anul precedent.