O violentă persecuţie din China îşi pierde din intensitate
alte articole
Hu Zhiming a dus o viaţă bună ca ofiţer în cadrul forţele aeriene chineze, dar alegerea sa de a-şi urma conştiinţa a dus la peste 8 ani de privare de libertatre în închisori şi centre de detenţie, la torturi care l-au condus aproape de nebunie, la epuizare şi respectiv la un pas de moarte.
Datorită expertizei sale tehnice, Hu a avut un rol esenţial în crearea de linii sigure de comunicare între practicanţii Falun Gong din China şi site-ul Minghui.org condus de practicanţii Falun Gong de peste hotare. Aceste activităţi au condus, de asemenea, la răpirea sa dintr-o cameră de hotel din Shanghai în primele ore ale dimineţii de 4 octombrie 2000. De atunci până în 2009 el a tot fost încarcerat şi eliberat din diferite închisori şi centre de detenţie, deşi cea mai mare parte a timpului a stat închis.
Dar povestea lui Hu este reprezentativă atât în ceea ce priveşte persecuţia împotriva Falun Gong, capacitatea de rezistenţă a practicanţilor în faţa acesteia, precum şi epuizarea vizibilă autorităţilor în continuarea campaniei, potrivit celor descoperite într-o audiere din 18 decembrie de către Comisia Executivă a Congresului cu privire la China (CCEC).
De exemplu, în anul 2000, înainte ca Hu Zhiming să fie băgat în închisoare, erau puţine activităţi Falun Gong în oraşul său natal, în provincia Liaoning; în 2004, în timpul unei scurte eliberări din închisoare, acesta a văzut postere despre practică, care au fost totuşi repede date jos; cu toate acestea, până în 2009, înainte de a fugi din China, Hu a văzut "postere complete, semne, pliante şi DVD-uri informaţionale". Şi nu numai atât, dar posterele "erau acolo de o lungă perioadă de timp, cu cerneală care s-a decolorat din cauza soarelui şi cu hârtia şifonată din cauza ploii uscate".
Practicanţii Falun Gong au rezistat peste un deceniu, de când fostul şef al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, a lansat campania împotriva practicii spirituale tradiţionale în 1999.
Acest aspect precum şi multe altele au fost explorate în timpul audierii CCEC intitulată "Falun Gong în China: revizuire şi actualizare", formată din două părţi: prima formată în principal din victime, iar a doua în principal din cercetători ai campaniei Partidului Comunist.
Reprezentantul Chris Smith, preşedinte al CCEC, a deschis discuţia prin descrierea campaniei drept "severă, respingătoare, brutală şi vicioasă".
Co-preşedinte CCEC Sherrod Brown a descris persecuţia drept "una dintre cele mai dure campanii împotriva unui grup de credincioşi din timpurile moderne".
Bruce Chung, practicant Falun Gong din Taiwan, a făcut o mărturisire. Chung a fost arestat în China în timpul unei excursii cu familia în luna iunie a acestui an şi acuzat de trimiterea de echipamente din Taiwan, care ar fi putut fi folosite pentru a insera materiale documentare Falun Gong în emisiunile de televiziune.
"Adevărata lui crimă a fost încercarea de a depăşi cenzura chineză şi de a-şi exercita libertatea de exprimare", a declarat reprezentanul Brown.
O întrebare-cheie pentru cercetătorii persecuţiei împotriva Falun Gong şi un obiectiv declarat al audierii CCEC, este de a înţelege starea actuală a campaniei din China de astăzi, importanţa pe care i-o acordă Partidul Comunist Chinez şi circumstanţele practicanţilor în China.
Un analist a avut o opinie diferită de celelalte trei.
James Tong, profesor de politică comparată la Universitatea din California, Los Angeles, consideră că rapoartele făcute de procurorul şef al Chinei către Congresului Naţional al Poporului, printre alte surse disponibile public, indică faptul că această campanie împotriva Falun Gong nu mai este o "prioritate în aplicarea legii" pentru conducerea chineză.
Tong a punctat, de asemenea, încetarea propagandei virtuale anti-Falun Gong în presa de stat chineză, care a fost abundentă după ce a fost lansată campania în 1999.
În special, 2002 a fost anul celui de-al XVI-lea Congres al Partidului, atunci când responsabilitatea conducerii a trecut de la Jiang Zemin, pentru care persecuţia împotriva Falun Gong a fost o cruciadă personală, la Hu Jintao, noul şef al Partidului, care nu s-a asociat niciodată în mod public cu această campanie brutală.
Încetarea propagandei naţionale de nivel înalt, cât şi în absenţa Falun Gong de pe ordinea de zi a agendei de aplicare a legii, nu reprezintă, cu toate acestea, sfârşitul campaniei, conform altor experţi. O examinare a detaliilor de pe teren şi a interacţiunilor dintre diferitele organisme politice din China care sunt implicate în persecuţie, dezvăluie o imagine mult mai complexă.
"Aceasta este o campanie politică condusă de Partid", a precizat Xia Yiyang, director senior al Departamentului de Cercetare şi Politică din cadrul Fundaţiei Drepturilor Omului din Washington. "Biroul 610 este condus de Partid, nu de stat", a continuat acesta, referindu-se la agenţia înfiinţată de către Partidul Comunist Chinez (PCC) în scopul de a persecuta practicanţii Falun Gong. Acesta a adăugat că persecuţia este "o acţiune a Partidului care utilizează organele de stat drept instrumente".
Charles Lee, un chinez-american care a trecut prin trei ani de persecuţie în închisoare în China, a declarat că scoaterea Falun Gong din lumina reflectoarelor, în timp ce se continuă campania, a fost "o altă strategie", deoarece campania a atras atenţia internaţională privind abuzurile drepturilor omului din China. Deci, după ce a preluat puterea Hu Jintao, Partidul a început să minimalizeze persecuţia în mass media, mai degrabă decât să îi pună capăt, a susţinut Lee.
În ciuda oficialilor de securitate de nivel înalt care au folosit continuu biciul persecuţiei împotriva Falun Gong, totuşi, ceea ce s-a desfăşurat la nivelurile inferioare ale administraţiei a fost mult mai complicat, potrivit lui Caylan Ford, cercetător independent care studiază persecuţia împotriva Falun Gong şi a publicat pe scară largă despre aceasta.
"Este vorba despre dorinţă şi capacitate", a explicat aceasta. "Ei o descriu ca o luptă pe viaţă şi pe moarte în documentele de la Biroul Central 610 ... dar la nivel local, mulţi dintre ofiţerii de securitate - nu că nu ar fi un număr mare de poliţişti sadici - îi compătimesc pe practicanţii Falun Gong".
Aceasta a adăugat că "oamenii sunt din ce în ce mai sătui de acest lucru şi chiar cadrelor însărcinate cu această activitate de transformare le vine greu să înţeleagă necesitatea continuării persecuţiei împotriva Falun Gong".
Respingerea din societate include adesea rezistenţă intensă din partea prietenilor, vecinilor, colegilor şi susţinătorilor practicanţilor Falun Gong, care, în ultimii ani, s-au mobilizat împreună, de multe ori riscând represiunea, pentru a colecta semnături pentru oprirea persecuţiei prietenilor şi rudelor şi au luat atitudine într-un mod fără precedent împotriva pumnului de fier al Partidului Comunist Chinez.
Materialele informative oficiale ale partidului comunist dezvăluie, poate fără să vrea, ca această campanie de 13 ani pentru a distruge Falun Gong nu a reuşit.
-Caylan Ford
"Materialele informative oficiale ale Partidului Comunist dezvăluie, poate fără să vrea, că această campanie de a distruge Falun Gong, care durează de 13 ani, nu a reuşit", a declarat în discursul său Caylan Ford. "Cadrele locale suferă de letargie şi de "paralizie a gândirii" în realizarea campaniei", a explicat aceasta, în timp ce "din ce în ce mai mulţi oameni reiau sau încep practica Falun Gong".
Aceasta a concluzionat că "în ciuda tuturor eforturilor sale, Partidul Comunist pierde bătălia pentru inimile şi minţile poporului chinez".
Nota editorului: Când fostul şef al poliţiei din Chongqing , Wang Lijun, a fugit să-şi salveze viaţa la Consulatul SUA în Chengdu pe 6 februarie, a pus în mişcare o furtună politică care nu s-a diminuat. Lupta din spatele scenei se balansează în funcţie de atitudinea pe care o iau oficialii privind persecuţia împotriva Falun Gong. Facţiunea cu mâinile pătate de sânge - oficialii promovaţi de fostul şef al PCC Jiang Zemin în scopul de a realiza persecuţia - caută să evite asumarea responsabilităţii pentru crimele lor şi să-şi continue campania. Alţi funcţionari refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele prezintă o alegere clară pentru funcţionarii şi cetăţenii din China, precum şi pentru oamenii din întreaga lume: fie să susţină, fie să se opună persecuţiei împotriva Falun Gong. Istoria va înregistra alegerea făcută de fiecare persoană.