Familia unui practicant Falun Gong decedat este sub arest la domiciliu

35 de occidentali, practicanti Falun Gong din toata lumea, s-au strans in Piata Tiananmen din Beijing, pentru a protesta impotriva persecutiei grupului de catre Partidul Comunist Chinez. Noiembrie 2001
35 de occidentali, practicanti Falun Gong din toata lumea, s-au strans in Piata Tiananmen din Beijing, pentru a protesta impotriva persecutiei grupului de catre Partidul Comunist Chinez. Noiembrie 2001 (prin bunavointa Asociatiei Falun Dafa)

Familia lui Li Hongkui, un practicant Falun Gong ce a fost torturat până la moarte în urmă cu două luni, în închisoarea Daqing din oraşul Harbin, capitala provinciei nord-estice Heilongjiang, a fost recent hărţuită frecvent de autorităţi. Aparent, autorităţile s-au temut că familia va face apel în Beijing, în timpul celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, şi au trimis ulterior oamenii în casa lor, pentru a bate în mod repetat la uşă şi a ameninţa cu reţinerea soţiei şi fiului lui Li dacă aceştia aveau de gând să plece.

Bai Qun, soţia lui Li Hongkui, a explicat pentru radioul Sound of Hope (SOH): "Directorul Oficiului Stradal a venit în casa noastră în după-amiaza zilei de 2 noiembrie. El a spus că l-a trimis biroul 610 şi ne-a întrebat dacă ne confruntăm cu dificultăţi şi dacă ne-ar putea ajuta. I-am spus că nu suntem înregistraţi acolo ca rezidenţi permanenţi şi că nu suntem sub jurisdicţia lui. Prin urmare nu putea să se ocupe de problemele noastre." Biroul 610 este un organ al Partidului Comunist format în scopul "eradicării" practicii spirituale Falun Gong. Acesta are autoritate asupra tuturor birourilor de partid şi de stat când vine vorba de persecuţia împotriva Falun Gong.

Doamna Li, fiind grav bolnavă din cauza unui accident de muncă, a fost neglijată o lungă perioadă de timp. Ea se aştepta ca soţul ei să aibă grijă de familie, după ce era eliberat din închisoare.

"Am fost bolnavă atâţia ani. Compania mea mă ignoră şi nu-mi compensează cheltuielile pentru medicamente. L-am aşteptat pe soţul meu ca să aibă grijă de mine, după ce se întorcea, dar el a fost ucis cu aproximativ o lună înainte de data la care urma sa fie eliberat", a spus doamna Li.

Domnul Li trebuia eliberat pe 21 septembrie, după ce a ispăşit o sentinţă ilegală de 7 ani de închisoare, dar familia lui a primit vestea morţii sale pe 28 august.

La spitalul Daqing, membrii familiei lui Li au văzut că tot capul lui Li era înfăşurat într-un tifon gros. Un rană de 3 cm, în spatele urechii drepte a lui Li, sugera o încercare de a-i rupe urechea. Glezna dreaptă era încătuşată de pat.

Familia lui Li a devenit suspicioasă în legătură cu moartea subită a lui Li. Pe 7 septembrie ei au scris scrisori către închisoarea Daqing, guvernului oraşului Daqing şi Comisiei pentru Afaceri Politice şi Legislative din Daqing, prezentând 14 incoerenţe în ceea ce priveşte moartea lui Li şi au cerut închisorii Daqing să le dea un răspuns în scris. Însă nu au primit niciun răspuns.

Doamna Li a declarat: "A doua zi după ce oamenii [din Oficiul stradal] au plecat, ne-au sunat de la Biroul de Justiţie din Daqing. Ei au început să ne hărţuiască zilnic. Oamenii de la Oficiul Stradal băteau la uşa noastră zilnic, chiar şi de trei ori pe zi ".

Fiul domnului Li, Li Xuan, a relatat pentru SOH: "Când m-am întors acasă în noaptea de 10 noiembrie, am văzut o persoană de la compania mamei mele, Xu Gang, stând la uşa noastră. El mi-a cerut să-i transmit mamei mele că atunci când va ieşi pe uşă, va fi reţinută. Mie mi-au spus ieri că dacă ies mă vor reţine. Ei plănuiesc să ne urmărească până la încheierea celui de-al 18-lea Congres al Partidului."

Mama şi fiul au trăit cu resurse minime o lungă perioadă de timp. Acum fiul nu îndrăzneşte să iasă din casă. Cu toate acestea, ambii sunt hotărâţi să afle adevărul despre ce s-a întâmplat cu Li.

Li Hongkui a fost un inginer remarcabil la Oficiul Poştal Harbin, iar timp de 14 ani, între 1978 şi 1991, el a primit premiul pentru muncitor eminent. După ce Partidul Comunist Chinez (PCC) a lansat persecuţia împotriva Falun Gong, în iulie 1999, Li Hongkui a fost arestat de trei ori şi condamnat la închisoare de două ori. Potrivit site-ul Minghui, el a îndurat torturi inumane pe parcursul celor 10 ani petrecuţi în închisoare.

În noaptea de 13 august, la doar aproximativ 30 de zile înainte de încheierea sentinţei sale cu închisoarea, familia sa a fost anunţată că el a fost trimis la Spitalul nr. 4 din Daqing pentru o operaţie, din cauza unei hemoragii cerebrale. Domnul Li a murit pe 28 august 2012.