Dovezi privind implicarea unui lider demis din Sichuan în persecuţia împotriva Falun Gong

Li Chuncheng, suspectat de corupţie, a fost reţinut şi este supus interogatoriului numit shuanggui. Li este un cunoscut colaborator al fostului şef al Securităţii Zhou Yongkang şi primul oficial de rang înalt vizat de noua campanie anti-corupţie.
Li Chuncheng, suspectat de corupţie, a fost reţinut şi este supus interogatoriului numit shuanggui. Li este un cunoscut colaborator al fostului şef al Securităţii Zhou Yongkang şi primul oficial de rang înalt vizat de noua campanie anti-corupţie. (Weibo.com)

Un fost oficial chinez de rang înalt din provincia Sichuan a fost pus recent sub anchetă de către Partidul Comunist. Motivul oficial ar fi luarea de mită, dar un raport recent sugerează că ar fi fost implicat în ceva mult mai sinistru: comiterea de crime împotriva umanităţii, respectiv împotriva prizonierilor de conştiinţă.

Li Chuncheng, fostul şef adjunct al provinciei Sichuan descris ca fiind un "escrocul" fostului ţar al Securităţii Chineze, Zhou Yongkang, a fost identificat de către Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei Falun Gong (OMIPFG), organizaţie de drepturile omului, ca fiind parte implicată direct în persecuţia practicanţilor Falun Gong din provincia Sichuan.

Falun Gong este un tip de practică de meditaţie cu mişcări lente, originară din China, dar care a fost vizată de către Partidul Comunist Chinez din 1999. Mii de practicanţi au fost ucişi în timpul detenţiei şi chiar mai mulţi au fost supuşi torturii sau altor abuzuri, potrivit Centrului de Informare Falun Dafa.

Între 1999 şi 2002, Zhou Yongkang a fost şeful Partidului în Sichuan, în timp ce Li era primar al oraşului Chengdu, capitala, în cele din urmă devenind unul dintre confidenţii de încredere ai lui Zhou.

OMIPFG a evidenţiat faptul că un număr mare de practicanţi Falun Gong au fost utilizaţi pentru a li se recolta pe viu organele şi au fost închişi în depozite militare şi în alte facilităţi din Sichuan, precum şi din Chongqing, care era condus anterior de şeful de partid căzut în dizgraţie, Bo Xilai.

Recent, OMIPFG a publicat o convorbire telefonică înregistrată în secret, care a avut loc între un anchetator care se dă drept Li şi Zhou. Conversaţia sugerează faptul că cei doi au fost implicaţi în detenţia practicanţilor Falun Gong şi potenţial implicaţi şi în recoltarea de organe.

Convorbirea dintre şefii de partid, care a avut loc la 29 mai 2008, a arătat că Zhou nu a negat faptul că practicanţii Falun Gong au fost ţinuţi în depozite şi în alte facilităţi. Şi, de asemenea, a precizat că astfel de chestiuni trebuie să fie discutate printr-o linie "roşie de telefon", care este secretă.

Conversaţia a avut loc după cutremurul devastator din Sichuan, din 2008, în care au murit sute de mii de oameni. Iată discuţia înregistrată:

Investigator (dându-se drept Li): Salut, eşti Yongkang Zhou?

Zhou Yongkang: Da, eu sunt.

Investigator: Sunt Li Chuncheng.

Zhou Yongkang: Ce?

Investigator: Sunt Li Chuncheng, şef Partidului din provinciei Sichuan.

Zhou Yongkang: de la Chengdu?

Investigator: Da.

Zhou Yongkang: Eşti Chuncheng?

Investigator: Exact.

Zhou Yongkang: Nu recunosc accentul tău. Eşti obosit?

Investigator: Da sunt obosit. Trebuie să-ţi spun un singur lucru.

Zhou Yongkang: Oh.

Investigator: O replică la cutremur tocmai a avut loc şi s-a întâmplat ceva.

Zhou Yongkang: Oh.

Investigator: În regiunea noastră, multe facilităţi utilizate pentru a deţine practicanţii Falun Gong au fost avariate. Unii dintre ei au fugit de acolo. Ce crezi că ar trebui să facem?

Zhou Yongkang: Oh.

Investigator: Ce crezi că ar trebui să facem acum?

Zhou Yongkang: Câţi oameni au fost acolo? În lagărele de muncă sau în cele de reeducare?

Investigator: Nu. Cei care erau închişi în depozitele noastre militare rezervate.

Zhou Yongkang: Câte persoane?

Investigator: Peste 20 de persoane.

Zhou Yongkang: Locuri care erau administrate de institutul de justiţie? Biroul judiciar?

Investigator: Nu, trebuia să fie... Trebuie să aflu cine era responsabil. Asta este ceea ce mi-au raportat.

Zhou Yongkang: Eşti şeful partidului din Chengdu?

Investigator: Ce crezi că ar trebui să facem?

Zhou Yongkang: Sună-mă din nou cu linia roşie. Foloseşte telefonul roşu (telefon secret) să mă suni. Eu ... Nu ştiu cine eşti. Voi vorbi cu ei.

În înregistrare, Zhou a părut suspicios când investigatorul s-a identificat ca fiind Li Chuncheng, sugerând faptul că Zhou a menţinut în continuare o relaţie oarecum apropiată cu Li după ce acesta a plecat din Sichuan pentru a deveni un membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic şi şef al Comitetului de Afaceri Politice şi Legislative, deoarece nu a recunoscut accentul lui Li. Acesta a adăugat: "Nu ştiu cine eşti".

Zhou a întrebat, de asemenea, "cât de mulţi oameni" erau la depozitele suspectate de OMIPFG că erau utilizate pentru a efectua recoltarea de organe.

La 4 decembrie, s-a raportat că Li a fost supus la "shuanggui" - un tip de interogatoriu şi de detenţie ce provine din epoca sovietică şi este folosit pe plan intern de către Partidul Comunist. Decizia de a-l reţine a fost interpretată ca făcând parte din campania noului lider Xi Jinping de combatere a corupţiei.

Li a fost interogat privind un potenţial scandal în care este implicată compania Chengdu Industry Group Investment Co Ltd., condusă de omul de afaceri Xiaoming Dai, a raportat publicaţia financiară Caijing.

Nota editorului: Când fostul şef al poliţiei din Chongqing , Wang Lijun, a fugit să-şi salveze viaţa la Consulatul SUA în Chengdu pe 6 februarie, a pus în mişcare o furtună politică care nu s-a diminuat. Lupta din spatele scenei se balansează în funcţie de atitudinea pe care o iau oficialii privind persecuţia împotriva Falun Gong. Facţiunea cu mâinile pătate de sânge - oficialii promovaţi de fostul şef al PCC Jiang Zemin în scopul de a realiza persecuţia - caută să evite asumarea responsabilităţii pentru crimele lor şi să-şi continue campania. Alţi funcţionari refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele prezintă o alegere clară pentru funcţionarii şi cetăţenii din China, precum şi pentru oamenii din întreaga lume: fie să susţină, fie să se opună persecuţiei împotriva Falun Gong. Istoria va înregistra alegerea făcută de fiecare persoană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe