O treime dintre spaniolii care emigrează în Germania revin în ţară

(photos.com)

Un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) relevă că, dintre europenii din Sud care vin să-şi încerce norocul în Germania, spaniolii sunt printre primii care se întorc: unul din trei imigranţi spanioli se întorc acasă după o perioadă de timp, notează marţi ziarul spaniol ABC.

Ei sunt urmaţi de greci, din care jumătate rămân pe teritoriul german. Motivele sunt dificultatea asimilării limbii germane, greutatea de a găsi o locuinţă şi impactul adus de un 'modus operandi' german.

Sunt însă şi mulţi care rămân şi reprezintă majoritatea. Potrivit OCDE, ca urmare a crizei, imigraţia spaniolă în Germania a crescut, între 2007 şi 2011, cu 50% şi este în creştere: anul trecut circa 28.000 de spanioli au emigrat în Germania, cu 44,7% mai mulţi faţă de anul anterior.

Spaniolii nu au fost singurii: peste un milion de persoane au emigrat în Germania în 2012, valoare care nu se înregistra în urmă cu 17 ani. Majoritatea dintre ei, 765.000 de persoane, sunt de provenienţă europeană, mai ales din Europa de Est şi din sudul continentului. Pe primul loc se află polonezii (176.000), urmaţi de români (116.000) şi de bulgari (59.000).

Pe locul patru se află grecii, care sunt urmaţi imediat de spanioli şi de italieni.

Potrivit Biroului federal de statistică din Germania, aproape jumătate din noii imigranţi veniţi în ţară au studii superioare încheiate şi sunt mai bine calificaţi, 'fapt cei îi ajută să-şi găsească mai uşor un loc de muncă având legătură cu aceste studii şi în timp mai scurt'.

Conform Institutului pentru Cercetarea Pieţei Muncii şi Ocupării Forţei de Muncă (IAB) din Nürnberg, în 2005 procentul acestui tip imigranţi era de numai 30%, dar şase ani mai târziu cifra a crescut la 44%.Rămâne de văzut dacă noua imigraţie de la periferia europeană spre Germania - denumită eufemistic 'mobilitate' de unii politicieni germani - va reduce pe termen mediu competitivitatea ţărilor de origine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe