Enrico Letta nu are intenţia să devină 'paratrăsnetul' politicii italiene (revista presei)

Situaţia politică tensionată, criza economică şi problemele judiciare ale lui Silvio Berlusconi, care riscă să pună în pericol actualul guvern de mare coaliţie, se află marţi în atenţia presei din Peninsulă.
Premierul italian Enrico Letta. (OLIVIER MORIN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.09.2013

Situaţia politică tensionată, criza economică şi problemele judiciare ale lui Silvio Berlusconi, care riscă să pună în pericol actualul guvern de mare coaliţie, se află marţi în atenţia presei din Peninsulă.

Cotidianul 'La Repubblica' de la Roma scrie că premierul Enrico Letta (moderat de centru-stânga, secretar adjunct al Partidului Democrat, PD) atrage atenţia asupra faptului că Italia nu a depăşit criza economică şi este o ţară care se află încă 'în echilibru instabil'.

'Din punct de vedere economic, Italia se afla în lunile martie şi aprilie în echilibru instabil, iar aceste dificultăţi nu au fost încă depăşite', a afirmat Letta luni seară în cursul unui interviu acordat postului public de televiziune RAI UNU. Vorbind despre situaţia economică a ţării, şeful executivului de la Roma a mai declarat că principalele obiective ale guvernului, în anul 2014, vor fi acelea de a reduce presiunea fiscală şi de a realiza reformele instituţionale de care ţara are nevoie, 'inclusiv o nouă lege electorală, care să poată asigura stabilitate politică, în cazul unor noi alegeri legislative', notează principalul cotidian roman.

În acest interviu, Letta a mai afirmat că nu are intenţia să renunţe la eforturile actualului guvern de a redresa situaţia economică a ţării, dar că, în acelaşi timp, este gata să îşi abandoneze funcţia, dacă forţele politice din Italia nu vor da dovadă de simţ de responsabilitate. 'Nu m-am gândit până acum să abandonez, deoarece actualul executiv se bucură de încrederea parlamentului şi de încrederea preşedintelui Republicii, dar, dacă ar reieşi faptul că activitatea mea este menită să înrăutăţească situaţia, permiţându-le altor politicieni să se ascundă în spatele unui alibi, sunt pregătit să trag toate concluziile necesare', a declarat premierul, care a vorbit şi despre tensiunile din cadrul majorităţii care susţine actualul guvern de mare coaliţie, cauzate de problemele judiciare ale fostului premier Silvio Berlusconi, liderul dreptei italiene, precizează publicaţia amintită.

'Nici eu, nici preşedintele Giorgio Napolitano nu vom accepta să devenim paratrăsnetul politicii italiene, pentru a menţine pe picioare întregul sistem. Toate forţele politice şi toţi liderii de partid trebuie să dea dovadă de simţ de responsabilitate', a mai afirmat Enrico Letta, potrivit 'La Repubblica'.

Lui Letta i-a replicat imediat secretarul Partidului Democrat, Guglielmo Epifani, care a afirmat că 'PD susţine cu convingere actualul guvern, la care, la ora actuală, nu există alternative. Situaţia economică şi socială este dificilă şi nimeni nu trebuie să îşi asume responsabilitatea de a crea o criză politică ce ar putea fi fatală pentru Italia. Politica italiană are nevoie de coerenţă în această perioadă', a mai spus Epifani (fost sindicalist de stânga), citat de site-ul de ştiri TgCom 24 -Mediaset.

Cotidianul economic 'Il Sole 24 Ore' din Milano relevă că, în această situaţie tensionată, continuă dezbaterile din cadrul Comisiei speciale pentru imunitate a Senatului italian, pentru a decide situaţia senatorului Silvio Berlusconi, înainte de un vot final care se va desfăşura miercuri seară, pe 18 septembrie, şi care va duce probabil la excluderea liderului dreptei italiene din parlament, după ce acesta a fost condamnat la începutul lunii august de Curtea de Casaţie pentru evaziune fiscală.

Cotidianul 'La Stampa' din Torino scrie că această Comisie specială pentru alegeri şi imunitate a Senatului, care va trebui să decidă asupra excluderii senatorului Silvio Berlusconi după condamnarea definitivă a acestuia pentru fraudă fiscală, a decis ca votul final să se desfăşoare miercuri seară, începând cu ora locală 20: 30, asupra propunerii lui Andrea Augello, raportorul de centru-dreapta din partidul lui Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL), care a solicitat ca excluderea liderului dreptei italiene să fie respinsă. Această Comisie va trebui să se pronunţe asupra pierderii funcţiei de senator şi asupra dreptului la eligibilitate al lui Berlusconi, două sancţiuni prevăzute de legea Severino (2012) după condamnarea definitivă a lui Il Cavaliere, pe 1 august, din partea Curţii de Casaţie, la o pedeapsă cu închisoarea (patru ani, dintre care trei amnistiaţi), în cadrul dosarului Mediaset.

Cotidianul 'Corriere della Sera' din Milano precizează că acest vot care va avea loc miercuri seară, primul din cadrul acestei Comisii formate din 23 de membri, va vedea probabil victoria adversarilor politici ai lui Il Cavaliere. Apoi, în virtutea regulamentului intern al Comisiei, un nou raportor va trebui să fie numit, al cărui raport final va trebui să fie votat la sfârşitul lunii septembrie. Chiar dacă şi acest al doilea vot din cadrul Comisiei va fi probabil negativ pentru senatorul Berlusconi, ultimul cuvânt îi va reveni Senatului reunit în sesiune plenară, probabil la jumătatea lunii octombrie, când se va vota prin vot secret.

Dacă Senatul va decreta decăderea lui Berlusconi din postul de senator, acest lucru va atrage după sine şi retragerea eligibilităţii sale, în virtutea legii Severino adoptate în 2012. Potrivit legii Severino (după numele doamnei Paola Severino, ministrul justiţiei din cadrul guvernului tehnocrat condus de Mario Monti în perioada noiembrie 2011 - aprilie 2013), după condamnarea sa definitivă la 1 august la o pedeapsă cu închisoarea (de patru ani, dintre care trei fac obiectul amnistierii), Silvio Berlusconi nu îşi poate păstra funcţia de senator, obţinută în urma alegerilor generale de la sfârşitul lunii februarie 2013, mai precizează cotidianul menţionat.

Publicaţia 'Il Fatto Quotidiano' de la Roma scrie că fostul premier Silvio Berlusconi pregăteşte un mesaj video care va fi difuzat probabil în cursul acestei săptămâni şi în care liderul dreptei italiene va anunţa refondarea fostului său partid de dreapta, Forza Italia, şi va ataca din nou magistratura italiană care l-a condamnat în mod definitiv la patru ani de închisoare, pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor