Basarabia nu va fi cedată Rusiei fără luptă (presă)
alte articole
Spre deosebire de anul 1940, de data aceasta Basarabia se pare că nu va fi cedată Rusiei fără luptă, scrie marţi 'Jurnal de Chişinău'. Autorul articolului, Petru Bogatu, aminteşte aici de reacţia României şi a Uniunii Europene la embargoul rusesc pentru vinurile moldoveneşti în contextul apropierii summitului de la Vilnius.
Totodată, publicistul Petru Bogatu atrage atenţia că în acest caz este foarte activă coloana a cincea. 'Scena politică moldovenească e burduşită cu trădători. Liderul PD, Marian Lupu, nu exclude implicarea comuniştilor în decizia Rusiei de a interzice vinurile moldoveneşti. Sunt mai multe semne că nu doar comuniştii, ci şi alte grupări stângiste sunt folosite de Kremlin în atacul lor alcoolic asupra Republicii Moldova', scrie Petru Bogatu în articolul său purtând titlul 'Beţia războiului anti-Vilnius'.
Noul embargo impus de Rusia la exportul de vinuri moldoveneşti a scos în evidenţă nu doar dependenţa de această piaţă, dar şi faptul că ramura vitivinicolă din Republica Moldova rămâne în urma tendinţelor mondiale, scrie 'Adevărul'. Deşi la nivel european, Republica Moldova se clasează pe locul şase după suprafaţa plantaţiilor de viţă de vie, doar jumătate din acestea sunt productive, iar 40% îşi epuizează treptat potenţialul de producţie', menţionează autorii Studiului de analiză al industriei vinicole din Republica Moldova. Potrivit experţilor, o altă problemă este faptul că majoritatea plantaţiilor de viţă de vie se află pe loturi mici şi răzleţe, ceea ce înseamnă că unităţile comerciale de producere a vinului nu au o posibilitate reală de a controla şi influenţa potenţialul viticol al ţării. Totodată, autorii susţin că suprafaţa viilor este în descreştere, iar recolta medie la hectar este una dintre cele mai scăzute din Europa.
'Ziua Naţională a Vinului, mai fastuoasă ca oricând', titrează 'Evenimentul Zilei Moldova'. Potrivit organizatorilor evenimentului, în acest an vizitatorii prezenţi la sărbătoarea care se va desfăşura la începutul lunii octombrie, vor avea parte de multe momente inedite. Ei vor fi serviţi cu vin din pahare speciale, care vor avea şi logoul Zilei Naţionale a Vinului şi vor fi încurajaţi să poarte câte un element naţional (căciulă, ie, pălărie, brâu). Cei care vor avea port naţional vor primi premii din partea companiilor participante.
'Vinul este mândria noastră tradiţională. Însă aceste tradiţii fără inovare şi talent nu pot da rezultate aşteptate. Acest eveniment este o ocazie pentru promovarea vinurilor moldoveneşti prin intensificarea pieţelor', a declarat ministrul agriculturii Vasile Bumacov, citat de ziarul menţionat anterior.