O reducere a CAS ar apăsa bugetul de pensii, care e deja în deficit structural, spune Băsescu

O reducere a CAS ar adânci deficitul structural în care se află bugetul pentru pensii, în timp ce majorarea salariilor ar majora acest buget, spune preşedintele Băsescu într-un interviu pentru "Evenimentul Zilei".
Preşedintele român, Traian Băsescu. (Andrei Popescu/Epoch Times România)
Epoch Times România
10.03.2012

O reducere a CAS ar adânci deficitul structural în care se află bugetul pentru pensii, în timp ce majorarea salariilor ar majora acest buget, spune preşedintele Băsescu într-un interviu pentru "Evenimentul Zilei".

"Înainte de a mă duce în Parlament am avut o analiză foarte temeinică, făcută cu cifrele pe masă, care ne arată următorul lucru. În primul rând ne arată că guvernul şi-a atins obiectivul, care era fixat pentru 2014, acela de a avea un fond de salarii al sistemului bugetar de maxim 7% din Produsul Intern Brut. În 2010 s-a pornit de la 9,6% din PIB. Anul 2011 s-a încheiat cu 6,9 % din PIB. În al doilea rând, unde are România marele deficit structural? La pensii. Acolo avem un deficit de 3,6 miliarde. De euro. Pe an. O reducere a CAS nu înseamnă decât o adâncire a acestui deficit structural, pe când o majorare de salarii înseamnă că o parte din bani se transferă în fondul de pensii şi reduc deficitul. Dacă am reduce CAS am mări suma de bani pe care trebuie să o mutăm din veniturile bugetului de stat în bugetulde pensii", a subliniat preşedintele.

Un alt motiv pentru care nu trebui scăzut CAS, dar în favoarea majorărilor salariale este nevoie de a ridica consumul intern, în condiţiile în care exporturile vor fi afectate de recesiunea ce se prefigureză în zona euro, a mai spus Băsescu. "Ce am mai luat în calcul când am făcut această sugestie majorităţii parlamentare şi guvernului. Pentru a doua parte a anului se prefigurează intrarea în recesiune- nu recesiune tehnică, ci recesiune de producţie- a Zonei euro, unde noi exportăm. De altfel şi cifrele de export pe care le primesc decadal ne arată o tendinţă de scădere a exporturilor. Cu ce poţi compensa scăderea exporturilor? Cu o uşoară stimulare a creşterii consumului intern, ca să protejezi locurile de muncă şi să menţii ţinta de creştere economică", a afirmat preşedintele.

„În actualul context intern şi internaţional, devine tot mai clar că pentru continuarea creşterii economice sustenabile este nevoie de o reluare a consumului. (...) Recuperarea salarială în sistemul public va avea impact direct asupra consumului, măsura de modificare a CAS-ului – care rămâne de luat în calcul şi de analizat – va avea efecte ulterioare pe această linie a reluării consumului”, a afirmat Dan Suciu, la finalul întâlnirii dintre cei doi oficiali.

Purtătorul de cuvânt al Guvernlui a precizat că, în cadrul întâlnirii, premierul Ungureanu şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, cei doi oficiali au analizat măsurile de politică economică pe care Guvernul trebuie să le ia, pentru asigurarea unei creşteri economice sustenabile.

În context, Suciu a amintit că recuperarea salarială în sectorul public „este unul dintre obiectivele asumate în programul de guvernare”, dar şi că „în programul de guvernare prezentat acum o lună nu apărea nimic legat de CAS”.

„Discuţia (privind CAS-ul, n.r.) este lansată în acest moment, evident că se fac evaluările necesare. În schimb, în programul de guvernare apărea de la bun început evaluarea legată de recuperările salariale în condiţiile bugetare existente şi în condiţiile de sustenabilitate bugetară pe care ni le putem permite la momentul la care se va lua această decizie”, a continuat Suciu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor