Grecia: Preşedinţia UE, o nouă provocare

(LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
Flori Mladin
01.01.2014

Grecia preia miercuri preşedinţia UE, pentru o perioadă de 6 luni, ceea ce constituie o provocare având în vedere situaţia economică şi alegerile europene din mai, care riscă să servească drept defulare în toată Uniunea Europeană după şase ani de criză, relatează AFP.

"Nu cred că această preşedinţie poate fi la fel de calmă ca celalalte", a apreciat Zsolt Darvas, economist la institutul Bruegel din Bruxelles. "Va fi foarte dificil pentru Grecia, din cauza propriilor probleme (...) şi a presiunii exercitate asupra calendarului, de alegerile pentru Parlamentul European", anticipează el.

Euroscepticii din toate taberele, impulsionaţi de problemele sociale provocate de criză, ar putea înregistra progrese la alegerile prevăzute pentru 22 şi 25 mai în UE.

Astfel, conform unui sondaj IFOP, Frontul Naţional era pe primul loc în intenţiile de vot în Franţa, în luna octombrie.

În Grecia, Syriza, partid radical de stânga care vrea să obţină din partea creditorilor ţării (BCE, UE şi FMI) o "reducere semnificativă" a datoriei ţării, chiar cu riscul de a speria pieţele, se află pe primul loc, înaintea formaţiunii premierului Antonis Samaras, Noua Democraţie.

Partidul de extremă dreapta, Zori Aurii, este pe locul trei, în ciuda faptului că şase dinte cei 18 deputaţi ai săi sunt puşi sub acuzare (dintre care trei sunt încarceraţi, inclusiv fondatorul partidului, Nikos Michaloliakos) după asasinarea unui muzician antifascist de către unii militanţi ai formaţiunii, în luna septembrie.

În contextul tensionat de planul de redresare al finanţelor publice impus de troică (BCE-UE-FMI), grecii vor merge la urne şi pentru alegerile municipale, care vor avea loc între 18 şi 25 mai.

Premierul Samaras, aflat la conducerea unei coaliţii care are numai 153 de deputaţi din totalul de 300, ar putea să îngreuneze acest program cu alegeri generale anticipate în toamnă, chiar din luna mai.

În ce priveşte aceste scrutinuri naţionale, el va beneficia, fără îndoială, de un efect pozitiv dacă troica, având în vedere progresele realizate, va decide în aprilie să nu mai impună un nou memorandum împovărător Greciei.

Legat de preşedinţia UE, premierul grec se arată optimist: "Va fi o preşedinţie a speranţei, speranţa pentru o Europa mai aprofundată şi mai bună".

Ministrul grec al Afacerilor Europene, Dimitris Kourkoulas, a precizat că preşedinţia "se va focaliză pe problemele cele mai presante ale cetăţenilor europeni" şi anume imigraţie, muncă, aplicarea uniunii bancare şi politica maritimă.

O preşedinţie europeană reuşită va putea să arate că "Europa aduce un răspuns concret aşteptărilor populaţiei", afirmă un diplomat european.

În opinia lui Nikos Konstandaras, unul dintre oficialii cotidianului liberal Kathimerini, aceasta înseamnă că Grecia va fi susţinută de ceilalţi membri în această misiune: "Toată Europa înţelege că trebuie să arăţi cum poate fi împiedicat progresul populismului".

La începutul lunii decembrie, Thierry Repentin, ministrul francez al Afacerilor Europene, a mers personal la Atena pentru a transmite un mesaj în acest sens: "Franţa se va angaja clar alături de Grecia pentru reuşita acestei preşedinţii, pentru imaginea sa şi pentru Europa".

Grecia deţine, pentru a cincea oară, preşedinţia UE de la aderarea sa în 1981. În acest mandat, grecii au în vedere să organizeze 14 reuniuni la nivel ministerial şi încă 120 de întâlniri, dar vor fi precauţi pentru că nu vor să facă risipă de bani. Preşedinţia va fi "austeră", a avertizat Kourkoulas, care speră să nu cheltuiască întreaga sumă, de 50 de milioane de euro, în acest scop.

Ideea este că, reuniunile nu se vor desfăşura pe insule, ci la Atena. Un constructor de automobile va furniza gratuit maşini, nu vor fi "nici cravate, nici eşarfe" oferite delegaţiilor şi nici "agende şi pixuri", a declarat Kourkoulas.

Anterior, preşedinţia UE a fost deţinută de Lituania şi după Grecia, aceasta va fi transferată Italiei, în luna iulie. Preşedinţia va începe în ziua de 8 ianuarie la Atena, odată cu reuniunea celor 28 de comisari europeni.

Pe 16 ianuarie Samaras va merge la Strasbourg pentru a prezenta Parlamentului European priorităţile preşedinţiei elene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor