O mare victorie pentru industria europeană: Germania şi Franţa sprijină o infrastructură tehnologică suverană situată în UE

Friedrich Merz (st) şi soţia sa Charlotte, întâmpinaţi de preşedintele federal Frank-Walter Steinmeier şi de Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, la Palatul Bellevue din Berlin, Germania, în mai 2024.     (Getty Images)
Redacţia
12.04.2025

Guvernele german şi francez şi-au anunţat, miercuri, în mod oficial sprijinul pentru iniţiativa „Eurostack”, deşi au oferit puţine detalii, pregătind terenul pentru negocieri potenţial dificile, potrivit Euractive .

Iniţiativa Eurostack urmăreşte să reducă riscurile pe care le prezintă dependenţa excesivă a continentului de tehnologiile americane prin construirea unei infrastructuri tehnologice europene suverane - de la semiconductori şi servicii cloud la platforme, social media şi inteligenţă artificială (IA) - care să acopere întregul lanţ valoric.

Susţinem iniţiativa Eurostack, se arată în documentul coaliţiei germane de centru-dreapta şi centru-stânga publicat la 9 aprilie.

„Da, susţinem” dezvoltarea de soluţii europene, a declarat cabinetul ministrului francez al IA şi digitalului, Clara Chappaz, într-un răspuns oficial la susţinerea de către Germania a iniţiativei Eurostack, adăugând că administraţiile franceză şi germană sunt în contact pentru a construi o foaie de parcurs comună.

Această susţinere comună va crea, fără îndoială, o reacţie pozitivă şi aşteptări mari în cadrul industriei europene.

Poziţia coaliţiei germane a fost deja lăudată miercuri, într-o postare pe linkedin, de către influentul expert antitrust Cristina Caffarra, care conduce demersurile pentru proiectul Eurostack.

Dar aceasta a fost partea uşoară, acum apar adevăratele dificultăţi, deoarece un raport neobligatoriu extrem de dezbătut şi prea complex privind suveranitatea UE în domeniul tehnologiei în Parlamentul European expune diviziunile profunde dintre partide şi naţionalităţi.

Într-adevăr, Franţa şi Germania au o abordare foarte diferită în ceea ce priveşte reţelele de mare viteză (fibră optică şi 5G) - un element fundamental al Eurostack-ului - după cum se subliniază în ultimul raport al Comisiei.

Mixurile energetice ale Franţei şi Germaniei - un element fundamental pentru alimentarea centrelor de date - sunt, de asemenea, foarte diferite, cele două ţări luptându-se fără încetare dacă energia nucleară este sau nu o energie regenerabilă.

De asemenea, cele două puteri economice ale UE se luptă neîncetat de ani de zile cu privire la o serie de probleme tehnologice, inclusiv definirea a ceea ce înseamnă un cloud sigur.

Iniţiativa Eurostack ar necesita, în plus, o adevărată politică industrială europeană, ceea ce nu a existat niciodată la nivelul UE.

De asemenea, este uşor să se convină asupra unei etichete, însă conceptul de „Eurostack” este încă foarte vag, unele iniţiative sugerând investiţii de sute de miliarde de euro în ceea ce par a fi fonduri publice, în timp ce alte iniţiative - cum ar fi cea a lui Caffarra - acordă prioritate soluţiilor private şi apără în mod controversat punctul de vedere francez privind securitatea cloud-ului.

Până în prezent, UE a fost reticentă în a lua atitudine, iar însăşi preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a exprimat doar un sprijin timid faţă de iniţiativa Eurostack, într-o scrisoare trimisă miercuri şi deputaţilor europeni germani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor