O femeie din SUA speră că publicitatea şi presiunea o vor elibera pe sora ei din China

Cele două surori mai mari, Ma Chunxia (stânga) şi Ma Chunmei (dreapta)
Cele două surori mai mari, Ma Chunxia (stânga) şi Ma Chunmei (dreapta) (Epoch Times)

După ce Ma Chunmei a fost închisă în China pentru prima dată în viaţa ei, în 1999, poliţiştii au adormit. Ei au uitat să închidă lacătul de la celula ei. Ea a îndepărtat cu atenţie lacătul, l-a agăţat de bare şi a deschis încet poarta celulei sale. Lacătul a alunecat şi a căzut, trezind gardienii, dar Ma ieşise deja pe uşă şi fugise într-un lan de porumb de peste drum, la marginea Beijingului.

Cu aproape 14 ani mai târziu şi după ce a trecut prin mai multe suferinţe decât vrea să povestească, Ma trăieşte în Virginia şi una dintre surorile ei mai mici locuieşte în New York. Ele sunt ambele practicante Falun Gong, o practică spirituală tradiţională chineză persecutată de Partidul Comunist Chinez.

Deşi cele două surori mai mari sunt în siguranţă, sora mai mică, Ma Chunling, este închisă în China - Chunmei nu ştie cu siguranţă dacă sora ei este bătută şi torturată, ţinută în izolare sau pusă la muncă forţată. Părinţilor ei nu le-a fost permis anul trecut să o vadă pe sora sa, chiar dacă bătrânii au călătorit două zile pe timp de iarnă din Shandong până în provincia Liaoning.

Chunmei a început o campanie energică în Statele Unite pentru eliberarea lui Chunling şi pentru a o aduce eventual în America, folosind toate mijloace de convingere pe care ea şi colegii ei voluntari le au la îndemână. Numeroase scrisori de la diverse persoane şi reprezentanţi ai Congresului, trimise către lagărele de muncă din China, pot ajuta de foarte multe ori. Ea a prezentat cazul chiar şi în faţa vicepreşedintelui Joe Biden, anul trecut.

"Este bine ştiut că oricine a atras atenţia publicului, sau pentru care s-au făcut presiuni în special din afara Chinei, va fi în esenţă protejat şi tratat mai bine", a spus Levi Browde, director executiv al Centrului de Informare Falun Dafa, într-un interviu telefonic.

Autorităţile comuniste ştiu că dacă vor tortura foarte tare pe cineva şi apoi îl vor elibera, lumea va afla despre asta.

Cazul lui David Bu, sau Bu Dongwei, a fost emblematic. El a petrecut peste doi ani într-un lagăr de muncă şi nu a ştiut de ce gardienii se poartă mai bine cu el comparativ cu ceilalţi deţinuţi până când nu a fost eliberat: Amnesty Internaţional l-a introdus într-o campanie pentru drepturile omului premergătoare Jocurilor Olimpice din 2008, evidenţiind persecuţia sa.

"Dacă ei ştiu că lumea exterioară ia măsuri şi se preocupă de o anumită persoană, atunci tratamentul aplicat acelei persoane va fi mai bun", a declarat Bu într-un clip video din 2010, ştergându-şi lacrimile de pe faţă. "Scrisorile schimbă situaţia."

Rep. Frank Wolf (R-Va.) a făcut o declaraţie similară în luna decembrie a anului trecut, când s-a alăturat proiectului Apărarea Libertăţilor, în cadrul căruia el l-a 'adoptat' pe avocatul chinez pentru drepturile omului Gao Zhisheng, sperând că acţiunile sale vor duce la eliberarea lui Gao şi la îmbunătăţirea tratamentului său.

Întunericul din custodie

Urgenţa cu care trebuie să acţioneze Chunmei pentru eliberarea surorii ei este evidenţiată de brutalitatea tratamentului cu care aceasta din urmă s-a confruntat.

Potrivit Minghui.org, un site Falun Gong care relatează ştiri din China, Chunling a fost "grav torturată", la un moment dat necesitând chiar ca rănile să fie cusute. Acest abuz ar putea creşte dacă ar fi să se ia în considerare tratamentul aplicat surorii ei, Ma Chunmei.

Chunmei a descris pe larg experienţele ei din detenţie pe site-urile Falun Gong. În 1999, după ce a făcut apel la regimul chinez să nu mai persecute Falun Gong - în acel moment ea a protestat în Piaţa Tiananmen pentru a încuraja partidul să "respecte Constituţia" - ea a fost închisă într-o cameră întunecată şi umedă timp de 20 de zile.

"Gărzile m-au bătut, m-au înjurat, m-au ameninţat şi m-au atacat verbal", a scris ea. Ea a fost lovită peste faţă în mod repetat, spărgându-i nasul şi gura şi chiar a fost curentată cu un baston electric. O femeie paznic a călcat-o puternic pe unghia de la degetul mare.

În timpul unei runde de tortură ea a fost pusă pe un "pat al morţii" - braţele persoanei sunt legate cu cătuşe de tăblia patului, iar picioarele sunt legate cu funii de nailon. Apoi nişte frânghii sunt înfăşurate strâns în jurul corpului acelei persoane, de la picioare până la piept, victimele respirând cu mare dificultate. De asemenea, ele sunt bătute în mod regulat. "Aveam vânătăi pe tot corpul. Când mi s-a permis în cele din urmă sa cobor din pat, m-am simţit ca o persoană moartă. Atunci am înţeles de ce era numit 'patul morţii'", a spus ea într-un interviu anterior cu The Epoch Times.

Într-un alt incident ea a fost atârnată de cătuşe. Când Chunmei a intrat în greva foamei pentru a protesta faţă de violenţa la care era supusă, ea a fost legată şi hrănită cu forţa. "Mi-au legat mâinile şi picioarele de un pat de metal şi mi-au introdus un tub de cauciuc în stomac. Ei au introdus şi scos tubul din stomac în mod repetat pentru a mă tortura. Mălaiul sărea peste tot. Ei râdeau şi făceau fotografii."

Alţi practicanţi au suferit acelaşi tratament, a spus ea. "Sunetele produse de bastoanele electrice, bătăile şi înjurăturile gardienilor şi strigătele sfâşietoare ale practicanţilor Falun Gong umpleau lagărul de muncă."

Scopul torturii era distrugerea voinţei victimei, astfel încât aceasta să renunţe la Falun Gong.

Plănuirea fugii

Ma Chunmei şi sora ei au reuşit să scape din China, prin Tailanda. Când au ajuns acolo au cerut statutul de refugiat, iar Comisariatul Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi le-a acordat acest statut. Ele au venit în Statele Unite ale Americii în 2010.

Chunling nu a fugit din China în acel moment, ea încă lucra la o societate de asigurări din Dalian, unde avea mulţi colegi şi prieteni. Dar anul trecut, pe 29 august, după ce a vorbit pe stradă cu un bărbat despre Falun Gong, şase poliţişti au venit la ea acasă şi au luat-o. Cineva o pârâse. Soţul ei a trebuit să explice fiului lor că mama sa a fost arestată.

Cazul lui Chunling este într-o etapă crucială, pentru că ea nu a fost încă condamnată în mod oficial - ea este pur si simplu reţinută. O presiune exterioară considerabilă s-ar putea să fie suficient pentru că autorităţile să decidă că nu merită osteneala şi să o elibereze. Chunmei nu speră decât să convingă multă lume să sune şi să trimită scrisori la Centrul de detenţie Yaojia, Str Yaojia nr.270, Districtul Ganjingzi, oraşul Dalian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe