Smogul din China afectează şi Japonia
Smogul care a acoperit luna trecută o mare parte din China afectează acum şi cerul japonez, fapt care a determinat Ministerul Mediului din Japonia să emită avertismente de sănătate pentru copii şi bolnavi.
"Accesul la sistemul nostru de monitorizare a poluării aerului a fost aproape imposibil începând de săptămâna trecută, iar telefonul nostru a sunat în mod constant, deoarece oamenii îngrijoraţi ne întrebau despre impactul smogului asupra sănătăţii", a declarat luni un oficial japonez anonim din Ministerul Mediului pentru agenţia de ştiri AFP.
Traficul pe site-ul Ministerului Mediului a fost extrem de mare, a raportat AFP. Potrivit Hong Kong Standard, ministerul recomandă locuitorilor să închidă ferestrele şi să poarte măşti de protecţie respiratorie, care sunt utilizate în mod obişnuit în Asia de Est.
"China este vecinul nostru şi tot felul de probleme au loc între noi tot timpul", a declarat Takaharu Abiko, în vârstă de 50 de ani, pentru AFP. "Este foarte îngrijorător. Aceasta este o poluare periculoasă, asemănătoare otravei şi noi nu ne putem proteja. E înfricoşător."
Trei oraşe din prefectura Hiroshima, situată în sudul Japoniei, au înregistrat o densitatea a particulelor PM 2,5 de 40 de micrograme pe metru cub, indicele PM 2,5 fiind folosit pentru a măsura poluarea aerului. Cele mai mici particule pot penetra plămânii şi pot provoca boli respiratorii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susţine că respirarea unui aer ce conţine o concentraţie de microparticule mai mare de 25 de micrograme pe metru cub este "nesănătoasă".
La mijlocul lunii ianuarie, în timpul punctului culminant al poluării din China, densitatea PM 2.5 din Beijing depăşea 990 micrograme pe metru cub. În ultimele câteva săptămâni, nivelul PM 2,5 a fost în mod constant peste 500 de micrograme pe metru cub, depăşind de departe nivelul "periculos" stabilit de OMS.
Oficialii japonezi nu au implicat China în declaraţiile privind smogul din unele părţi ale Japoniei, dar Yasushi Nakajima de la Ministerul Mediului a declarat pentru AFP că "nu putem nega că poluarea din China are un impact major."
"În acest moment al anului nu ne confruntăm cu nisipurile galbene" ce sunt aduse de vânturi din deşerturile chineze şi mongole, "acestea fiind cu siguranţă particule toxice", a declarat Atsushi Shimizu, de la Institutul Naţional pentru Studii de Mediu din Japonia. "Persoanele cu boli respiratorii ar trebui să fie atente", a avertizat el
Avertizarea din Japonia are loc la doar două săptămâni după ce smogul din China a afectat o mare parte din Coreea de Sud. Densitatea PM 10 din capitala Seul a fost de 218 particule pe metru cub, PM 10 fiind un alt indice care măsoară particulele fine din aer.
Toshihiko Takemura, profesor asociat de la Universitatea Kyushu, a declarat pentru agenţia de ştiri că o creştere a poluării aerului din unele părţi ale Japoniei, ca urmare a influenţei Chinei, a devenit o tendinţă îngrijorătoare în ultimii ani.
"O poluare a aerului a fost detectabilă în fiecare zi de câţiva ani încoace, mai ales în Kyushu", a spus el. "Oamenii din estul şi nordul Japoniei observă acum cu întârziere poluarea atmosferică transfrontalieră."