Izolată, Rusia semnează acorduri comerciale cu Iran şi Qatar

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani.
Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani. (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)

Rusia negociază detaliile unui acord în domeniul energetic cu Iranul în valoare de 10 miliarde de dolari, care va include construcţia unei hidrocentrale, a unei termocentrale şi a unei reţele de transmisie.

„Extinderea relaţiilor Iran - Rusia nu numai că este în beneficiul celor două naţiuni, dar este benefică şi întregii regiune”, a declarat preşedintele iranian, Hassan Rouhani.

Întărirea legăturilor economice dintre cele două ţări este de o importanţă maximă în condiţiile în care atât Iranul cât şi Rusia se confruntă cu sancţiuni economice din partea Occidentului.

Moscova a mai propus schimbul a 500.000 de barili de petrol iranian pe zi, cu produse de larg consum ruse. Noul contract ar putea ajunge la 20 de miliarde de dolari. Propunerea a stârnit Washingtonul pentru că va duce la depăşirea limitei de un milion de barili pe zi – impusă în cadrul acordului privind programul nuclear al Teheranului cu G5+1. Rusia ar mai putea furniza 500 de megawaţi de curent electric către Iran.

De asemenea, guvernul de la Bahrain şi cel de la Moscova au semnat un acord pentru investiţii reciproce, care ar putea urca la 10 miliarde de dolari.

Chiar dacă Qatar este unul din aliaţii Statelor Unite din Golf, decizia sugerează că sancţiunile adoptate de G7 împotriva Rusiei nu vor împiedica celelalte ţări să-şi extindă legăturile comerciale cu Moscova.