Producătorii de vin din RM vor avea în viitorul apropiat o întâlnire cu retailerii din România

"Producătorii de vin din Republica Moldova vor avea, în viitorul apropiat, o întâlnire cu reprezentanţii reţelelor de comerţ din România, în cadrul căreia vor discuta despre majorarea exporturilor pe piaţa românească după embargoul impus de Federaţia Rusă", a declarat joi la Bucureşti, unde au avut loc consultări politice moldo-române la nivel de viceministru, secretarul de stat din Ministerul român de Externe, Bogdan Aurescu.
Anatol Chitoroagă
13.09.2013

Producătorii de vin din Republica Moldova vor avea, în viitorul apropiat, o întâlnire cu reprezentanţii reţelelor de comerţ din România, în cadrul căreia vor discuta despre majorarea exporturilor pe piaţa românească, după embargoul impus de Federaţia Rusă", a declarat joi la Bucureşti, unde au avut loc consultări politice moldo-române la nivel de viceministru, secretarul de stat din Ministerul român de Externe, Bogdan Aurescu. Potrivit presei din România, într-o declaraţie de presă comună cu viceministrul moldovean de Externe, Valeriu Chiveri, oficialul de la Bucureşti a menţionat că decizia Rusiei este "nefirească, în condiţiile în care vinurile din Republica Moldova au trecut testele de tip sanitar ale organismelor europene şi pot fi cumpărate în numeroase state din UE". "Sperăm că situaţia se va rezolva cât mai rapid, prin folosirea mecanismelor bilaterale, la care face apel Guvernul Republicii Moldova sau multilaterale din cadrul OMC şi, fără îndoială, şi UE va acorda sprijinul său", a spus Bogdan Aurescu.

De asemenea, Bogdan Aurescu a ţinut să precizeze că Acordul de Liber Schimb, care urmează să fie parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, prevede o liberalizare completă a exportului de vinuri din Moldova în UE. "Până atunci apreciem că este nevoie de acţiuni concrete de sprijin, de reacţii de solidaritate cu Republica Moldova, în faţa unei situaţii care riscă să producă pierderi semnificative. România analizează modalităţile prin care poate sprijini bilateral, şi nu numai în acest sens, Chişinăul", a spus Aurescu.

El a apreciat calitatea vinului, ciocnind un pahar cu viceministrul Chiveri "pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, pentru Vilnius". "Atât la Bucureşti, cât şi la Bruxelles, vinul moldovenesc este un vin excelent, de cea mai bună calitate, ca şi relaţiile noastre bilaterale, ca şi Parteneriatul nostru strategic, care este limpede, sincer şi puternic", a concluzionat Bogdan Aurescu.

Valeriu Chiveri şi-a exprimat "înalta apreciere" faţă de "reacţia promptă a autorităţilor române" în problema sistării exporturilor de vin către Federaţia Rusă. "Este o reacţie de solidaritate nemaipomenită", a spus diplomatul moldovean. Acesta a precizat că o delegaţie de nivel înalt din Republica Moldova va pleca săptămâna viitoare la Moscova pentru a discuta subiectul. "Unde se termină aspectul tehnic şi unde începe cel politic urmează să vedem. Nu este vorba doar de exporturile de băuturi alcoolice, dacă vor urma şi acţiuni de sistare a exporturilor de fructe, de legume, de alte produse moldoveneşti vom încerca să tragem concluzia. Pentru moment se pregăteşte un studiu de evaluare a impactului, care va fi trimis partenerilor europeni, pentru a vedea cum am putea rezolva problema", a afirmat Chiveri.

Rusia a interzis pe 10 septembrie importul de producţie vinicolă din Republica Moldova, invocând calitatea proastă a vinurilor, precizează InfoTag. Măsura vine la scurt timp după ce oficiali de la Moscova au declarat că, odată cu apropierea Republicii Moldova de UE, va avea de suferit comerţul dintre cele două state. Potrivit Serviciului Sanitar al Federaţiei Ruse, interdicţia va fi aplicată până când Federaţia Rusă "nu va vedea realizarea măsurilor concrete din partea Republicii Moldova îndreptate spre soluţionarea sistemică a problemei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor