Analiştii politici ruşi: presiunile asupra Chişinăului abia încep

Rusia a interzis, marţi, importul de vin moldovenesc. Iar, joi a ameninţat cu un nou embargo la fructe şi legume, susţinând că acestea ar fi infestate. Tot Rusia a mai decis de a scuti regiunea transnistreană de embargoul impus produselor vinicole moldoveneşti, demonstrând astfel că Moscova are intenţia de-a dezbina populaţia de pe cele două maluri ale Nistrului. Despre aceasta au discutat experţii în cadrul unei emisiuni la Publika.TV.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
14.09.2013

Rusia a interzis, marţi, importul de vin moldovenesc. Iar, joi a ameninţat cu un nou embargo la fructe şi legume, susţinând că acestea ar fi infestate. Tot Rusia a mai decis să scutească regiunea transnistreană de embargoul impus produselor vinicole moldoveneşti, demonstrând astfel că Moscova are intenţia de-a dezbina populaţia de pe cele două maluri ale Nistrului. Despre aceasta au discutat experţii în cadrul unei emisiuni la Publika.TV.

În opinia experţilor, Federaţia Rusă recunoaşte indirect independenţa regiunii transnistrene.

"Federaţia Rusă, optează dacă nu pentru o confederaţie, în cel mai rău caz pentru o federaţie simetrică cu două părţi egale. Pornind de la această supoziţie anume şi declaraţiile şefului serviciului sanitar. De pe malul drept nu primim fructe, de pe malul stâng primim", a declarat doctorul habilitat în politologie Victor Juc.

Potrivit avocatului Teodor Cârnaţ "cei din Federaţia Rusă se poartă ca un criminal şantajând o victimă. Nu poţi să recunoşti integritatea teritorială a unui stat şi ulterior să preferi producţia alcoolică dintr-o regiune, dar din alta nu. Statul Republica Moldova trebuie să ceară sancţionarea Federaţiei Ruse pentru faptul că a încălcat regulile mondiale ale comerţului".

Şi reprezentanţii laboratoarelor din Moldova sunt nedumeriţi de reacţia Moscovei, în condiţiile în care au selectat împreună cu specialiştii de la Chişinău centrele de testare a fructelor şi legumelor destinate exportului în Rusia. Pe de altă parte, analiştii politici ruşi spun că presiunile asupra Chişinăului abia încep.

"Laboratoarele care acum sunt autorizate pe teritoriul Republicii Moldova au fost selectate cu participarea nemijlocită a lor. Astfel, nu pot să aibă pretenţii la laboratoarele noastre", susţine directorul Centrului Republican de Pedologie Aplicată, Gheorghe Jigău.

Şi producătorii de fructe insistă că merele pe care le exportă în Rusia corespund tuturor cerinţelor de calitate.

"Cu siguranţă aceste mere nu sunt pentru procesare sunt pentru consum în stare proaspătă. Şi noi vom încerca să identificăm diferite noi pieţe pentru a comercializa în stare proaspătă producţia", spune producătorul Petru Stratan.

Iar analiştii politici ruşi spun că presiunile asupra Chişinăului abia încep.

"Dacă Rusia va dori într-adevăr să declanşeze un război împotriva Moldovei, se va lua nu doar de vinuri. Încă nu a fost luată decizia în ce măsură să fie sancţionată Moldova, selectiv sau integral", a declarat pentru Publika TV analistul Vadim Dubnov.

În acelaşi timp Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în susţinerea ţărilor-membre ale Parteneriatului Estic, afectate de represiunile comerciale ale Moscovei..

În document se menţionează că Rusia trebuie să respecte drepturile fostelor republici sovietice de a încheia acorduri de asociere cu Uniunea Europeană.

Deputaţii europeni mai cer Kremlinului să respecte suveranitatea statelor independente şi să nu se amestece în treburile interne ale acestor ţări. Totodată, rezoluţia condamnă cu fermitate ideea că relaţiile Rusiei şi UE cu ţările Parteneriatului Estic pot fi tratate ca un joc cu rezultat nul.

Potrivit oficialilor, în loc de a folosi conflictele îngheţate din regiune în interesele sale geopolitice şi economice, Rusia ar trebui să coopereze şi să contribuie la stabilitatea din zonă. În acelaşi timp, deputaţii europeni încurajează fostele state sovietice să continue pregătirile pentru summitul din noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor