Nutriţioniştii din Bulgaria cer interzicerea vânzării margarinei deoarece este nocivă
alte articole
Nutriţioniştii din cadrul Agenţiei Bulgare pentru Siguranţa Alimentară au cerut autorităţilor de la Sofia ca vânzarea de margarină să fie interzisă în ţară din cauza potenţialului periculos al produsului, notează Novinite, citată de Mediafax.
Experţii din partea Agenţiei Bulgare pentru Siguranţa Alimentară au avertizat că un consum constant de margarină este periculos. Margarina conţine grăsimi trans care sunt greu de digerat şi pot încetini metabolismul, lucru care poate cauza apariţiei mai multor boli.
În Bulgaria, cât şi în România, margarina este un produs utilizat destul de frecvent din cauza preţului său mic comparativ cu untul. Margarina este de cele mai multe ori prezentată ca fiind un remediu pentru bolile cardiace şi ca produs benefic pentru copii.
Potrivit unui studiu al Administraţiei Alimentelor şi Medicamentelor din SUA, grăsimile trans sunt nocive pentru sănătatea noastră, poartă un risc crescut de boli de inimă, diabet şi depresie. În Danemarca, orice produs alimentar care conţine mai mult de 2% grăsimi trans este considerat ilegal încă din anul 2004.
Recent, un amendament asemănător cu cel propus în Bulgaria a fost pus în vigoare de Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente. În afara de margarină, uleiurile trans se pot găsi şi în aluaturi, produse alimentare semipreparate, biscuiţi cât şi multe alte produse. În Statele Unite, niciunul dintre uleiurile hidrogenate, de tipul margarinei, nu mai este considerat sigur pentru consum.