Militantul ucrainean răpit şi torturat este plasat acum sub arest la domiciliu

Activistul ucrainean Bulatov, răpit şi torturat timp de opt zile, după eliberarea sa
Activistul ucrainean Bulatov, răpit şi torturat timp de opt zile, după eliberarea sa (Captură Youtube)

După ce a fost răpit, bătut şi torturat, militantul ucrainean Dmitro Bulatov va primi arest la domiciliu ca "suspect de organizare de dezordine în masă", a anunţat vineri Ministerul de Interne, informează Agerpres, citând agenţia Interfax.

Ministerul de interne a explicat că Bulatov era căutat de pe 24 ianuarie ca "suspect de organizare de dezordine în masă", ceea ce "justifică" plasarea acestuia în arest preventiv. Având însă în vedere starea sa de sănătate, judecătorul a solicitat instanţei arestul la domiciliu.

Ministerul de Interne a mai declarat vineri că nu exclude "punerea în scenă a unei răpiri... pentru a provoca o reacţie negativă în societate".

Reamintim că Dimitri Bulatov, unul dintre liderii protestelor pro-europene de pe EuroMaidan, a fost răpit pe 22 ianuarie. Joi seara, după opt zile de tortură cruntă, Bulatov a fost abandonat de răpitori într-o pădure. Activistul a ajuns la spital acoperit de sânge închegat şi plin de răni şi crestături. El a povestit că a fost bătut, crucificat, tăiat pe faţă şi torturat de necunoscuţi ce vorbeau cu accent rusesc.

"M-au răstignit, mi-au bătut mâinile în cuie, mi-au tăiat urechea, mi-au tăiat faţa. Nu mi-a rămas nici o bucăţică din corp unde să nu fi fost lovit", a declarat Bulatov vineri pentru televiziunea Channel 5. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt în viaţă".

Rănile de pe faţa sa, urmele de cuie pe mâinile sale umflate erau în acord cu spusele sale. Medicii care l-au consultat pe Bulatov au declarat că activistul a suferit o comoţie cerebrală.

Aflat ieri la spitalul Boris unde este internat Bulatov, parlamentarul din opoziţie Mykola Knyazhytsky le-a declarat jurnaliştilor că poliţiştii au încercat să intre în salonul în care este internat activistul rănit. Knyazhytsky i-a oprit pe poliţişti, spunându-le că Bulatov îşi revine după operaţie, nu poate da declaraţii iar poliţia nu are dreptul să îl chestioneze câtă vreme acesta nu beneficiază de asistenţa unui avocat, informează Kyev Post.

Cazul Bulatov a provocat reacţii puternice nu doar în Ucraina, ci şi Occident. Casa Albă s-a declarat "consternată de semnele evidente de tortură" aplicată lui Bulatov, la fel şi şefa diplomaţiei UE Catherine Ashton.

Dmitri Bulatov este unul dintre liderii mişcării Automaidan, mişcare de manifestaţii motorizate, care a organizat o serie de proteste în faţa reşedinţei preşedintelui Ianukovici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe