Nutella scoasă din supermarket-uri italiene datorită temerilor privind cancerul. Producătorul răspunde

Crema de ciocolată Nutella
Crema de ciocolată Nutella

Ferrero, producătorul cremei Nutella, a respins faptul că uleiul de palmier utilizat în crema sa de alune şi ciocolată ar putea cauza cancer.

În luna mai, Autoritatea Europeană pentru Standarde Alimentare a avertizat că unii contaminanţi găsiţi în uleiul comestibil de palmier sunt cancerigeni. Organizaţia a avertizat că inclusiv un consum moderat reprezintă un risc pentru copii, şi că, din cauza lipsei de date certe despre gravitatea problemei, nici un nivel (minum) nu poate fi considerat sigur.

Uleiul de palmier se găseşte în sute de branduri alimentare de uz casnic, inclusiv în ciocolata Cadbury, Clover şi chiar în Ben & Jerry, însă numai Nutella s-a confruntat până în prezent cu reacţii negative din partea consumatorilor.

Mai mulţi retaileri din Italia, inclusiv cel mai mare lanţ de supermarketuri din ţară, Coop, au boicotat crema, din precauţie.

Ca răspuns, Ferrero a lansat o campanie de publicitate încercând să liniştească, afirmând că produsele sale sunt sigure.

Ferrero insistă asupra faptului că decizia de a păstra uleiul de palmier în Nutella, în ciuda temerilor privind siguranţa, este pentru calitate, nu cost. Uleiul este folosit pentru a da cremei textura netedă, despre care spune că nu ar putea fi obţinută prin utilizarea altor uleiuri. "Producerea cremei Nutella fără ulei de palmier, ar rezulta într-un un substitut inferior al produsului actual, ar fi un pas înapoi", a declarat managerul de achiziţie al lui Ferrero Vincenzo Tapella pentru Reuters.

Uleiurile de substituţie, de exemplu cele derivate din floarea-soarelui sau seminţe de rapiţă, ar putea fi utilizate, dar ar creşte costul de fabricaţie al produsului cu până la 22 milioane de dolari, potrivit unui calcul făcut de Reuters. Ferrero nu a confirmat cifrele. Compania nu a fost disponibilă până la acest moment pentru comentarii.

Frica de cancer este cauzată de compuşii cunoscuţi sub numele de esteri ai acizilor graşi de glicidil (GE), care apar în uleiul de palmier atunci când acesta este încălzit la peste 200 de grade Celsius - iar acest proces este folosit în procesarea multor alimente.

Dr. Helle Knutsen, preşedintele Contam, comitetul EFSA, care a investigat uleiul de palmier, a anunţat în mai că "există suficiente dovezi că glicidilul este genotoxic şi cancerigen, deci, prin urmare, Comitetul Contam nu a stabilit un nivel sigur pentru GE".

Contaminanţii pot fi găsiţi în alte uleiuri vegetale, margarine şi alimente procesate, dar EFSA a constatat că aceştia sunt găsiţi în cantităţi mai mari, potenţial periculoase, în uleiul de palmier.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, precum şi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la GE, dar s-au oprit înainte de a emite avertismente cu privire la consumul său.

Nu este prima dată că uleiul de palmier a provocat controverse. În luna noiembrie, Amnesty Internaţional şi-a exprimat îngrijorarea că marile corporaţii, inclusiv Colgate-Palmolive, Kellogg's, Nestle, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser şi Unilever au folosit ulei de palmier produs de copii cu vârste de numai opt ani, care lucrează în condiţii periculoase pe plantaţiile indoneziene.

Copiii erau folosiţi pentru a căra saci de fructe de palmier cu o greutate de până la 25 kg, pentru compania Wilmar cu sediul în Singapore, potrivit Amnesty.

Uleiul de palmier a fost mult timp legat de degradarea mediului, inclusiv a defrişărilor în masă care provoacă pierderea habitatelor critice pentru speciile pe cale de dispariţie, precum urangutanii.

Ferrero afirmă că uleiul pe care îl foloseşte provine din surse sustenabile, certificate de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO un organism creat de producători majori şi cumpărători care stabileşte standarde de calitate ale produsului şi crează un regim de auto-reglementare a industriei).

Dar RSPO a fost criticată de numeroase organizaţii non-guvernamentale care afirmă că standardele sale sunt prea coborâte şi aplicarea lor este prea slabă.

Greenpeace a declarat, în raportul său din 2013 intitulat "Certificarea distrugerii", că standardele RSPO a lăsat drum liber defrişărilor pădurilor virgine pentru a face loc plantaţiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură