Numeroase ţări construiesc sisteme de plăţi care ameninţă dominaţia globală a dolarului

(Fred Dufour/Getty Images)
Redacţia
03.09.2024

Înăsprirea sancţiunilor occidentale pune Rusia aproape la zid, însă Moscova continuă să găsească modalităţi de a menţine economia ţării în funcţiune, potrivit Business Insider.

Partenerii comerciali ai Rusiei, de asemenea, caută modalităţi de a continua să facă afaceri cu ţara prin intermediul unor sisteme alternative care să rivalizeze cu ordinea financiară globală condusă de Occident, dominată de dolarul american.

Discuţiile despre de-dolarizare au luat amploare în ultimii ani, pe măsură ce sancţiunile occidentale împotriva Rusiei legate de invazia Ucrainei fac ca alte ţări să se teamă de potenţialele consecinţe ale încălcării Washingtonului.

S-au înregistrat unele succese, comerţul dintre Rusia şi China, precum şi dintre Rusia şi India, desfăşurându-se cu succes până de curând. În prezent, chiar şi băncile chineze - care au cedat sub presiunea înăspririi sancţiunilor americane - renunţă la procesarea tranzacţiilor pentru companiile ruseşti.

Dar Rusia şi partenerii săi au căutat alte modalităţi de a face afaceri în afara ordinii conduse de Occident, în parte pentru că tehnologia face mai uşoară procesarea plăţilor şi ocolirea ordinii financiare globale dominate de dolarul american.

După cum au explicat cercetătorii Sam Boocker şi David Wessel de la Brookings într-o postare din august, „inovaţiile în tehnologia plăţilor ar putea reduce rolul dolarului în economia globală”.

Desigur, regele dolar este înrădăcinat în sistemul financiar mondial, astfel încât este puţin probabil să fie detronat, spun majoritatea experţilor. Cu toate acestea, apar noi platforme care i-ar putea diminua dominaţia.

Acestea sunt câteva dintre sistemele alternative de tranzacţionare şi de plată care încearcă să spargă ordinea comercială şi de plăţi condusă de SUA.

Rusia a înfiinţat SPFS şi Mir cu ani în urmă, invocând „riscuri"

Rusia s-a pregătit cu ani în urmă pentru şi mai multe sancţiuni, ca urmare a restricţiilor comerciale după anexarea Crimeei în 2014.

„Există riscuri în utilizarea reţelelor financiare globale”, a declarat Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale a Rusiei, pentru CNBC în 2018. „Prin urmare, încă din 2014, am dezvoltat propriile noastre sisteme.”

Unele bănci ruseşti au fost excluse din sistemul de mesagerie SWIFT pentru tranzacţiile bancare în urma invaziei la scara largă a Rusiei în Ucraina. Moscova a promovat sistemul său propriu de plăţi bazat pe ruble - sistemul de transfer de mesaje financiare sau SPFS - care a fost înfiinţat în 2014.

La sfârşitul anului 2023, utilizatorii SPFS includeau 556 de organizaţii din 20 de ţări. Dintre acestea, 159 - aproximativ un sfert din totalul participanţilor - erau străine, iar utilizarea de către acestea a sistemului de mesagerie a crescut de peste două ori faţă de 2022, potrivit băncii centrale a Rusiei, conform Interfax.

În iulie, Rusia şi Iranul - o altă ţară puternic sancţionată - au finalizat detaliile pentru conectarea sistemelor bancare ale celor două ţări, a raportat agenţia iraniană de ştiri Mehr.

Acest lucru înseamnă că sistemul de plăţi Mir al Rusiei va funcţiona cu sistemul bancar Shetab al Iranului, permiţând ambelor state paria să facă comerţ mai uşor.

CIPS din China se dezvoltă rapid

Sistemul chinez de plăţi interbancare transfrontaliere, sau CIPS, este un sistem alternativ care procesează plăţile în yuani chinezi.

Lansat în 2015, CIPS are aproximativ 2 000 de participanţi în luna iulie, comparativ cu 11 000 pentru SWIFT.

CIPS „a crescut rapid în ultimii ani”, au scris cercetătorii de la Brookings.

În 2023, CIPS a procesat peste 6,6 milioane de tranzacţii, în valoare totală de 123 de trilioane de yuani, sau 17,3 trilioane de dolari - cu aproape 30% mai mult în valoare decât în urmă cu un an, potrivit băncii centrale a Chinei.

UPI din India este deja utilizat pe scară largă

India - acum o parte comercială cheie a Rusiei - are şi ea propriul său sistem.

Interfaţa unificată de plăţi a ţării - UPI - a fost dezvoltată în 2016 şi este utilizată pe scară largă în India în prezent, chiar şi în rândul consumatorilor obişnuiţi.

Sistemul de plăţi a devenit atât de mare încât nu este limitat doar la India. National Payments Corporation of India, care administrează platforma, a încheiat parteneriate cu instituţii financiare din alte ţări, inclusiv Franţa, Emiratele Arabe Unite şi Singapore.

Dacă amprenta UPI se extinde la mai multe ţări, ar putea fi o modalitate de a ocoli sistemul bancar SWIFT, a scris Evan Freidin, analist de relaţii internaţionale, pentru Lowy Institute, un think tank australian.

„Este semnificativ faptul că UPI poate fi utilizat şi pentru a ocoli sistemul bancar SWIFT, permiţând plăţi cu ţări sancţionate, precum Rusia, slăbind astfel hegemonia financiară a SUA”, a scris Freidin în iulie.

Băncile centrale vor monedele digitale

De asemenea, ţările caută din ce în ce mai mult să creeze monede digitale ale băncilor centrale, sau CBDC. Aceste monede sunt similare criptomonedelor, dar sunt emise şi susţinute de băncile centrale.

Banca Reglementărilor Internaţionale, o organizaţie a băncilor centrale, supraveghează testarea unei platforme CBDC pentru plăţi transfrontaliere cu ridicată.

Participanţii la proiect, denumit mBridge, includ China, Hong Kong, Tailanda, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită. Proiectul este dominat de Beijing, care a implementat deja yuanul digital chinezesc.

Cercetătorii de la Brookings au scris că aceste CBDC ar putea „răsturna rolul dolarului de 'intermediar' valutar prin reducerea timpilor de decontare, făcând mai ieftină şi mai uşoară tranzacţionarea monedelor care nu sunt dolarizate”.

CBDC integrează mesageria şi plăţile, spre deosebire de sistemele actuale precum SWIFT şi principalul sistem de compensare a dolarului american CHIPS.

Rusia vrea în cripto

Pe măsură ce se închid uşile pentru tranzacţiile în bani fiat, Rusia caută acum să tranzacţioneze în criptomonede.

Rusia se grăbeşte atât de mult să pună sistemul în funcţiune, încât intenţionează să înceapă testele de schimb de criptomonede încă de la 1 septembrie, au declarat surse anonime pentru Bloomberg la sfârşitul lunii august.

Crearea acestui mod de plată a devenit mai presantă deoarece chiar şi băncile din China resping majoritatea tranzacţiilor cu entităţi ruseşti.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în iulie că Rusia trebuie să „profite de moment” pentru a crea un cadru juridic pentru activele digitale, deoarece acestea sunt din ce în ce mai utilizate pentru decontarea plăţilor internaţionale.

Apoi mai este sistemul barter

În caz de eşec, există şi vechea metodă a trocului.

În luna august, Reuters a raportat că Rusia şi China intenţionează să reînvie practica comerţului de barter pentru a evita sancţiunile occidentale.

Tranzacţiile ar putea implica agricultura şi ar putea avea loc chiar în această toamnă, a raportat agenţia de ştiri, citând surse anonime din domeniul comerţului şi al plăţilor.

Cele două ţări nu sunt străine de barter.

Acesta a fost practicat în timpul erei sovietice şi în anii care au urmat prăbuşirii blocului. La acea vreme, China era un partener comercial cheie.

În august 2022, regimul taliban din Afganistan a discutat, de asemenea, despre troc cu Rusia, care ar putea implica comercializarea produselor petroliere ruseşti în schimbul stafidelor, mineralelor şi ierburilor medicinale, potrivit RIA Novosti, o agenţie de presă rusă de stat.

Anul trecut, Pakistanul, aflat în criză de bani, a autorizat comerţul de barter cu anumite bunuri cu Rusia.

În 2019, China a tranzacţionat ulei de palmier din Malaezia în valoare de 150 de milioane USD pentru o serie de produse şi servicii, inclusiv resurse naturale şi echipamente de apărare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor