Sătenii chinezi care şi-au unit forţele pentru a-şi apăra un prieten sunt persecutaţi de partid

Peste 300 de familii din satul Fuzhenzhou, oraşul Botou, au semnat o petiţie solicitând eliberarea lui Xiaodon Wang, un practicant Falun Gong. Prezentăm prima pagină a petiţiei.
Peste 300 de familii din satul Fuzhenzhou, oraşul Botou, au semnat o petiţie solicitând eliberarea lui Xiaodon Wang, un practicant Falun Gong. Prezentăm prima pagină a petiţiei. (Imagine web.)

A fost un act neobişnuit de curajos şi dezinteresat pentru China modernă: aproximativ 300 de săteni au semnat o petiţie cu numele lor real şi au ştampilat-o cu ceară roşie, cerând eliberarea unui rezident, persecutat pentru convingerile sale, de forţele comuniste de securitate din China. Sătenii au fost ulterior vizaţi, în ceea ce părea a fi un ordin de la partidul central, care cerea suprimarea cu înverşunare a tuturor celor care au îndrăznit să apere Falun Gong.

Wang Xiaodong, profesor şi practicant Falun Gong ce locuieşte în satul Zhoutun, provincia Hebei, a stârnit simpatia celorlalţi săteni. El a fost arestat pe 25 februarie, atunci când 40 de poliţişti i-au percheziţionat casa, i-au confiscat 20.000 de yuani în numerar şi l-au luat cu ei.

După mai multe încercări eşuate de a-şi salva fratele, sora lui Wang, Wang Xiaomei, şi alţi membri ai familiei au rugat sătenii să semneze o scrisoare, în care se cerea eliberarea lui Wang. Ei au găsit rapid 300 de persoane dispuse să facă acest lucru, iar cadrele de partid din acel sat au certificat documentul în original, prin aplicarea ştampilei oficiale.

Pe 10 şi 14 aprilie, membrii familiei au vizitat Biroul local de securitate publică, dar vice-preşedintele echipei naţionale de securitate, Gao Guiqi, a declarat că scrisoarea nu putea fi acceptată. Atunci familia a început să împartă pe străzi copii ale scrisorii şi pliante cu povestea lui Wang.

Forţele de securitate ale partidului central au intrat în acţiune. Comitetul pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), organul puternic ce supraveghează toate instanţele de aplicare a legii şi persecutarea dizidenţilor din China, a persecutat Falun Gong din 1999 prin "Biroul 610", o agenţie extrajudiciară, în conformitate cu ordinele liderului de partid de atunci, Jiang Zemin. CAPL a ordonat sucursalei sale din provincia Hebei să facă presiuni asupra sătenilor; petiţia a devenit probabil o ruşine pentru CAPL, prin demonstrarea eşecului campaniei anti-Falun Gong, care a avut un cost social şi economic considerabil.

Pe 23 aprilie, aproape o duzină de funcţionarii de securitate naţională l-au vizitat pe secretarul de partid din sat în încercarea de a afla cine a semnat petiţia şi de a obţine exemplarul original. Ei au arestat-o pe Wang Xiaomei; copilul ei fiind forţat ulterior să părăsească grădiniţa.

A doua zi, pe 24 aprilie, şeful de securitate internă, Wang Wen, şi secretarul de partid din sat, Zhou Yinzhong, au convocat o duzină de săteni, care au semnat petiţia, la un restaurant. Aceştia au fost rugaţi să renunţe la poziţia lor anterioară, fiind în acelaşi timp înregistraţi video şi audio - acest proces era menit să-i intimideze, potrivit celorlalţi săteni. De asemenea, li s-a cerut să semneze formulare prin care resping declaraţiile lor anterioare, iar cei care au fost de acord, au fost trataţi cu un banchet la restaurant.

Oficialii din comuna Fuzhen, oraşul Botou, din apropierea satului, s-au alăturat hărţuirii prin formarea a patru echipe, ce aveau drept scop găsirea celorlalţi săteni care au semnat petiţia şi obligarea lor să îşi ceară scuze.

Până pe 18 mai, cea mai mare a parte rolului lor a fost îndeplinit, majorităţii sătenilor cerându-li-se să semneze o hârtie în care susţineau că petiţia anterioară a fost semnată doar din simpatie faţă de mama în vârstă a lui Wang şi de copilul său de 7 ani, şi că nu are nimic de-a face cu Falun Gong. În plus, au trebuit să semneze un document prin care denunţau Falun Gong, o încercare aparentă de a distruge simpatia sătenilor faţă de adepţii persecutaţi ai practicii.

Şeful CAPL, Zhou Yongkang, are un interes personal în menţinerea campaniei împotriva practicii. Acesta a fost dat în judecată în străinătate de practicanţii Falun Gong. Zhou a fost promovat la poziţia sa actuală de fostul lider de partid, Jiang Zemin, prima persoană care a jurat să "elimine" Falun Gong din China. De la începutul persecuţiei în 1999, Zhou a avansat de la poziţia de şef al ministerului terenurilor şi resurselor la cea de şef al siguranţei publice, şi apoi la postul de secretar de partid al CAPL, organul puternic şi secretos ce se ocupă cu securitatea publică, toate în termen de trei ani. CAPL a obţinut puteri extraordinare sub Jiang şi Zhou, formând ceea ce analiştii politici descriu ca un "al doilea centru de putere" în cadrul partidului.

Poziţia lui Zhou este acum discutată, din cauza asocierii sale cu Jiang şi Bo Xilai, fostul membru al Biroului Politic ce a fost demis recent. În presa străină au apărut recent rapoarte care susţin că Zhou şi-a pierdut puterea sa în securitate. Zhou este şi oficialul responsabil de tratamentul violent aplicat lui Chen Guangcheng, avocatul orb pentru drepturile omului care a sosit recent în Statele Unite, după ce a reuşit o evadare incredibilă către ambasada americană, de sub arest ilegal la domiciliu, în oraşul său natal.

Avocaţii ce apără Falun Gong sunt în mod regulat trataţi cu brutalitate, potrivit povestirilor avocaţilor pentru drepturile omului şi altor persoane. Cazul cel mai proeminent este, probabil, cel al lui Gao Zhisheng, care a încercat să apere practicanţii Falun Gong în instanţa de judecată şi a scris, ulterior, o serie de scrisori deschise către conducerea partidului, în care a denunţat persecuţia şi a cerut oprirea ei. Din 2006, el a fost închis şi eliberat de mai multe ori, fiind în prezent în închisoare. Forţele de securitate ale Partidului Comunist l-au bătut zile întregi, i-au aplicat şocuri electrice şi i-au introdus scobitori în organele genitale ca formă de tortură.

Falun Gong este o practică spirituală bazată pe principiile adevărului, compasiunii şi toleranţei; ea implică exerciţii fizice lente şi meditaţie.

După ce sora mai mică a lui Wang Xiaodong, Wang Xiaomei, a fost eliberată din arest, pe 13 mai, ea a scris o scrisoare în care cerea ajutor din partea comunităţii internaţionale: "Sper că puteţi îndemna guvernul chinez să aranjeze o întâlnire între mine, guvernul chinez şi organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului, astfel încât condiţiile pe care am încercat să le explic autorităţilor să poată fi verificate", a scris ea. "Ca o femeie din China rurală, mă aşez în genunchi şi cerşesc ajutorul dvs!"

Când fostul şef de poliţie din Chongqing, Wang Lijun, a fugit la Consulatul SUA din Chengdu, pe 6 februarie, acesta a iscat o furtună politică ce se află încă în plină desfăşurare. Lupta din spatele scenei este influenţată de atitudinea pe care oficialii o vor lua faţă de persecuţia împotriva Falun Gong. Fracţiunea ce are mâinile pătate de sânge – oficialii pe care fostul lider PCC, Jiang Zemin, i-a promovat în scopul efectuării persecuţiei – caută să evite asumarea responsabilităţii pentru crimele lor şi să îşi continue campania. Alţi funcţionari refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele prezintă o alegere clară pentru funcţionarii şi cetăţenii din China, precum şi pentru oamenii din întreaga lume: fie sprijină, fie se opun persecuţiei împotriva Falun Gong. Istoria va consemna alegerea fiecărei persoane în parte.