Legea marţială ar putea veni la rând pentru protestul de promenadă din Chongqing, China

În seara zilei de 27 mai, mii de locuitori din Wangsheng au ieşit în stradă în semn de protest.
În seara zilei de 27 mai, mii de locuitori din Wangsheng au ieşit în stradă în semn de protest. (NTD TV)

În fiecare seară, în districtul Wangsheng din uriaşa metropolă central-vestică a Chongqing-ului, locuitorii ies la o plimbare. Promenada lor nu este pentru distracţie, şi deţinătorii de magazine au susţinut cauza plimbăreţilor printr-o grevă.

Locuitorii din Wangsheng au fost supăraţi, din octombrie 2011, când districtul lor a fuzionat cu judeţul Qijang. Din 21 mai, zeci de mii de locuitori Wangsheng merg pe jos serile pentru a-şi arăta nemulţumirea.

Sute de poliţişti înarmaţi şi forţe publice de poliţie antirevoltă sunt desfăşurate de-a lungul străzilor, şi ciocnirile au loc aproape în fiecare seară, potrivit agenţiei de ştiri Central, care citează mass-media din Hong Kong şi cetăţenii de pe net din China continentală.

Unii oameni au fost reţinuţi. Autorităţile locale au arestat se pare oameni de pe promenadă şi îi ameninţă cu legea marţială.

Mizele au fost ridicate atunci când, pe 25 mai, toate magazinele din Wangsheng au intrat în grevă. Districtul pare pustiu.

Locuitorii din Wangsheng se tem că vor suferi în urma fuziunii cu judeţul Qigang. New Tang Dynasty TV citează un rezident care spune, în urma unei represiunii violente a demonstraţiilor din aprilie:"Dacă districtul nostru minier este combinat cu Qijiang, vom primi mai puţini bani şi mai puţine resurse".

Într-un efort de a înlătura temerile rezidenţilor Chongqing, guvernul a publicat o declaraţie pe site-ul său spunând că va garanta pensiile şi beneficiile medicale ale Districtului Wangsheng.

În aprilie, mii de oameni, inclusiv studenţi, au ieşit în stradă cu bannere. Protestul lor a venit în acelaşi timp, cu anunţul PCC din 11 aprilie, cum că fostul şef al Partidului din Chongqing, Bo Xilai, a fost destituit din toate funcţiile sale din partid.

Mai mult de o mie de poliţişti înarmaţi au fost trimişi pentru a suprima demonstraţia, împrăştiind gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea. Cu toate acestea, conflictul a continuat până târziu în noapte. Se pare că cel puţin 50 de persoane au fost rănite.

Potrivit lui Hong Kong Oriental Daily News din 27 mai, atmosfera din Chongqing a rămas tensionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe