În exclusivitate: şeful securităţii chineze Zhou Yongkang va fi investigat

Şeful securităţii chineze, Zhou Yongkang (S) şi premierul Chinei, Wen Jiabao (D)
Şeful securităţii chineze, Zhou Yongkang (S) şi premierul Chinei, Wen Jiabao (D) (Liu Jin / AFP / Getty Images and Feng Li / Getty Images)

Liderul chinez Hu Jintao a fost de acord cu investigarea şefului securităţii publice Zhou Yongkang, a aflat The Epoch Times de la surse bine plasate de la Beijing.

Zhou a condus masivul aparat de securitate publică a regimului chinez şi a controlat instanţele judecătoreşti, poliţia şi supravegherea internă, dar această autoritate i-a fost retrasă recent. De asemenea, el este foarte implicat în grave abuzuri ale drepturilor omului şi este considerat actualmente principalul membru al unei fracţiuni de partid cunoscută sub numele de "clica sângeroasă", care a devenit cunoscută sub fostul lider Jiang Zemin, prin suprimarea zeloasă a practicii meditative Falun Gong.

Decizia de a-l investiga pe Zhou Yongkang a fost luată la o reuniune recentă a Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (PCC), care a inclus Comitetul permanent, membrii Biroului Politic, oficiali locali de rang înalt, lideri militari şi oficiali retraşi de rang înalt ai PCC, cum ar fi Zeng Qinghong, au declarat surse de la Beijing.

În cadrul reuniunii, cadrele de rang înalt au confirmat dovezile incriminatorii împotriva fostului secretar de partid din Chongqing, Bo Xilai.

Potrivit surselor, nici una din persoanele prezente la recenta reuniune nu a contestat acuzaţiile aduse împotriva lui Bo, dovezile fiind prezentate de Ling Jihua, directorul biroului general al Comitetului Central al PCC şi secretarul Departamentului Central de Secretari.

Ling Jihua a prezentat dovezile din ancheta lui Bo, care au inclus "corupţie uimitoare", "implicare în crime" şi "ambiţie politică şi plănuirea unei lovituri de stat."

Bo Xilai, odată ministrul comerţului din China şi persoana cu care se întâlneau oficialii şi liderii de afaceri aflaţi în vizită, a fost retrogradat la funcţia de secretar de partid din Chongqing, în 2007, după ce premierul Wen Jiabao a afirmat că Bo nu ar trebui promovat din cauza unor procese intentate împotriva lui la nivel mondial, pentru persecuţia practicanţilor Falun Gong.

După prezentarea lui Ling Jihua, premierul Wen Jiabao l-a atacat pe Zhou Yongkang pe două fronturi. În primul rând, Wen i-a reproşat lui Zhou că continuă să-l sprijine pe Bo şi să-i divulge informaţii despre atitudinea Comitetului Central în urma incidentului Wang Lijun. Wang, fostul şef de poliţie din Chongqing sub Bo, a încercat să dezerteze la consulatul SUA din Chengdu. Wen a pus la îndoială scopul lui Zhou în susţinerea lui Bo în acel moment.

În al doilea rând, Wen Jiabao a menţionat complotul lui Bo Xilai şi Zhou Yongkang de a-l înlătura pe Xi Jinping, care este de aşteptat să preia controlul regimului chinez după Congresul Naţional de la sfârşitul acestui an, la scurt timp după ce ar fi devenit lider, Bo acaparând atunci puterea. Wen a spus că complotul a stabilit un precedent abominabil pentru partid. Wen Jiabao a cerut anchetarea lui Zhou Yongkang  în acest două situaţii.

Liderul chinez Hu Jintao a susţinut cererea lui Wen Jiabao de a-l pune pe He Guoqiang, şeful puternicei Comisii Centrale pentru Inspecţie Disciplinară (CCDI), să-l investigheze pe Zhou.

Zhou a încercat să-l atace pe Wen Jiabao cerând investigarea soţiei lui, deşi această tactică pare să fi avut un impact minor.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe