Regimul chinez arestează un spion american de vârf, susţin rapoartele

Un oficial de nivel înalt al Ministerului chinez al Securităţii a fost arestat în Hong Kong şi este acuzat de spionaj pentru Statele Unite şi de dezvăluirea unor secrete de stat, potrivit unor rapoarte. Incidentul poate fi una dintre breşele de securitate cele mai grave pentru Partidul Comunist din ultimele decenii.
Faimosul Oraş Interzis din China, în mijlocul unei furtuni de nisip, în 2008. (Getty Images)
Jack Phillips
04.06.2012

Un oficial de nivel înalt al Ministerului chinez al Securităţii a fost arestat în Hong Kong şi este acuzat de spionaj pentru Statele Unite şi de dezvăluire a unor secrete de stat, potrivit unor rapoarte. Incidentul poate fi una dintre breşele de securitate cele mai grave pentru Partidul Comunist din ultimele decenii.

Ministrul, al cărui nume nu este dezvăluit, a fost un secretar privat al unui vice-ministru nenumit din cadrul Ministerului Securităţii Statului (MSS), şi a fost arestat la începutul anului, potrivit Reuters, care a citat trei surse din interior şi rapoarte ale mass-mediei chineze din străinătate.

Se crede că oficialul ar fi transmis informaţii secrete către CIA, timp de mai mulţi ani, pe teme legate de activităţile de spionaj ale Chinei, a declarat raportul. Persoana vorbea limba engleză şi era plătită cu sute de mii de dolari.

CIA a recrutat persoana pentru a obţine şi a transmite "informaţii secrete politice, economice şi strategice" din Ministerul Securităţii Statului, care se ocupă de colectarea de informaţii interne şi din străinătate, a declarat o sursă pentru agenţia de ştiri.

"Distrugerea a fost enormă", a fost citată una dintre surse.

Vestea a fost publicată cu câteva zile în urmă în World Journal şi Xinwei, ambele fiind publicaţii ale regimului, în străinătate.

Oficialul este un absolvent, în vârstă de 38 de ani, al Universităţii din Beijing şi a avut acces la cele mai înalte nivele ale birocraţiei chineze. Oficialul a furnizat informaţii despre reţeaua de spionaj străin a Chinei, a raportat Telegraph.

Potrivit Los Angeles Times, individul arestat ar fi secretarul lui Qiu Jin, un ministru adjunct al MSS. Qiu Jin a fost oficialul care a zburat de la Beijing la Chengdu pentru a se ocupa de incidentul Wang Lijun.

Potrivit lui Ming Jing, oficialul al cărui secretar a fost arestat nu este Qiu Jin, ci Lu Zhongwei. Nu există nicio modalitate de a verifica aceste relatări. Ziarul Xinwei a raportat criptic că există "350 de persoane implicate în cazul de spionaj".

Cu circa trei ani în urmă, oficialul ar fi fost păcălit de o agentă CIA şi şantajat ulterior pentru a transmite informaţii către CIA. Anul trecut, oficialii ministerului de securitate au fost anunţaţi că există un intrus în agenţia lor şi l-au descoperit printr-o serie de scurgeri deliberate de informaţii.

În timp ce Casa Albă şi Departamentul de Stat au refuzat să comenteze, un oficial senior al administraţiei, citat de New York Times, a declarat vineri că liderii de top din China au început investigarea Ministerului Securităţii Statului, după ce şeful de poliţie din Chongqing, Wang Lijun, a încercat să dezerteze la Consulatul SUA din oraşul Chengdu, în februarie. Incidentul a dus la demiterea şefului lui Wang, fostul secretar de partid din Chongqing, Bo Xilai. Oficialul administraţiei a relatat pentru Times că există acuzaţii de corupţie şi legate de faptul că serviciile de securitate sunt utilizate în mod necorespunzător de către diferiţi funcţionari.

Unul dintre vice-miniştrii contactaţi de intrus a fost Gao Yichen, care era implicat în directoratul adjunct al biroului "610", un aparat de securitate înfiinţat în 1999 pentru a persecuta adepţii Falun Gong, o practică de meditaţie. Gao a părăsit agenţia în martie.

Zhou Yongkang, membru al Biroului Politic şi şeful Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative, supraveghează Biroul "610", care a fost infiinţat special pentru a eradica Falun Gong.

Dacă informaţiile sunt corecte, acesta ar putea fi cel mai grav caz de spionaj între SUA şi China, de când Yu Qiangsheng a dezertat în SUA în 1985. În acel moment, Yu a declarat că un fost analist CIA organiza misiuni de spionaj pentru China, ulterior sinucigându-se în 1986, într-o celulă de închisoare, înainte de a fi condamnat pentru spionaj.

Într-un alt incident grav, fostul spion chinez Li Fengzhi, care a lucrat pentru Ministerul Securităţii Statului, a demisionat din Partidul Comunist Chinez (PCC) în 2009 şi a fugit în SUA. Li a declarat pentru The Epoch Times la acea vreme, că oficialii chinezi îl hărţuiau şi ameninţau continuu, el îndemnând colegii săi de la agenţia de informaţii să demisioneze şi ei din PCC.

SUA şi China au păstrat tăcere cu privire la subiect, nici una dintre ele neoferind declaraţii către mass-media referitoare la breşa de securitate sau la funcţionarii implicaţi în incident. A fost neclar în raportul Reuters dacă oficialul a fost în măsură să ofere informaţii ce ar fi compromis operaţiunile chineze de informaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor